Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Για την ονομασία

Πλήρης  στοίχιση

Παρότρυνση του Ολι Ρεν προς Σκόπια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 07:00
Βρυξέλλες

Την αξιοποίηση της λαϊκής εντολής, που έλαβε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, ζήτησε, από τη σκοπιανή ηγεσία, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν.

Η παρότρυνση αυτή του κ. Ρεν προς τη γειτονική χώρα έγινε στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε με το Σκοπιανό ΥΠΕΞ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί, από τη πλευρά της γειτονικής χώρας, το πολιτικό κεφάλαιο των τελευταίων εκλογών, για την εξεύρεση λύσης. Εμείς ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι θα είναι προς όφελος όλων η εξεύρεση λύσης.

Ο επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια εντός του 2009, ενώ απέφυγε να συνδέσει ευθέως το θέμα αυτό με το ζήτημα της ονομασίας.

Είπε μόνο ότι η γειτονική χώρα έχει πετύχει ικανοποιητική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην εκπλήρωση των κοινοτικών κριτηρίων, αλλά ζήτησε να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόσοσκι, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, υποστήριξε ότι στόχος είναι μια ισορροπημένη και όχι μονομερής πρόταση, που θα μεταφράζεται και στην ελληνική και στη «μακεδονική» γλώσσα.

Η κατάχρηση του ζητήματος αυτού και η συσχέτισή του με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων δεν είναι καλό πράγμα, ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι η ενδιάμεση συμφωνία, που προβλέπει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία ΠΓΔΜ, πρέπει να γίνει σεβαστή.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η δύναμη που προωθεί την ενσωμάτωση των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε. και δεν την εμποδίζει, κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/23/1655649.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου