Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Κυρίαρχοι οι εθνικιστές

Ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Δημ.Χριστόφια για την οριστική επίλυση του Κυπριακού11:11
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα από το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες του ηγέτη τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημ.Χριστόφια για την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τη διαδικασία καθαρός νικητής είναι ο Ντερβίς Ερογλου και το κόμμα της Εθνικής Ενότητας με 44,16%, καθώς εξασφάλισε αυτοδυναμία με 26 έδρες, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, έλαβε το 29,34% των ψήφων και 16 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι από αυτό προέρχεται και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ακολούθησαν το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς με 10,6% και πέντε έδρες, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μεχμέτ Τσακιτζί με 6,86% και δύο έδρες και πέμπτο το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζι με ποσοστό στο 6.24% και μία έδρα.

Ο νικητής των εκλογών στις πρώτες του δηλώσεις έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού αποτελεί σημαντική πολιτική για το κόμμα του και θα προσφέρει την υποστήριξή του στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ ο τελευταίος είχε τονίσει ήδη από παλαιότερα ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την διαδικασία των συνομιλιών.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η στροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς προς την εθνικιστική δεξιά, αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσχέρειες στις επαφές των δύο κοινοτήτων.

Τι έγραψαν οι εφημερίδες

Η εφημερίδα «Γκιουνές», όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, έχει τίτλο «Αυτοδύναμο το Κόμμα» και η «Σταρ», επίσης της δεξιάς, γράφει: «Πρώτο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας».

Η αντικατοχική «Αφρίκα», δημοσιεύει: «Η Αγκυρα οδήγησε το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα στην εξουσία και η Αγκυρα το κατέβασε από το θώκο».

Η εθνικιστική «Βολκάν» γράφει «Ο τουρκοκυπριακός λαός έκανε την εκλογή του, όχι ενωμένη Κύπρος, αλλά Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και ακόμη ότι «ο κόσμος διεμήνυσε στο Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα "φτάνει πιά στο καλό"».

Η ανεξάρτητη «Ορτάμ» σημειώνει ότι ο «πρωθυπουργός» Φερντί Σογιέρ προσπάθησε να φορτώσει στην Ευρωπαική Ενωση την ήττα του, υποστηρίζοντας ότι δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις, που έδωσε, ενώ η «Γενι Ντουζέν», όργανο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος έχει τίτλο: «Επιστρέψαμε και πάλι στα παλιά». Η ίδια εφημερίδα, προσθέτει ότι το κόμμα δεν θα επιτρέψει να πληγεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=3186739

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου