Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Εφριξαν με την ΕΛ.ΑΣ. οι Βρετανοί

«Από τους 400 αστυνομικούς που εκπαιδεύσαμε πριν από το 2004 βρήκαμε μόνο 12», λέει ο Αγγλος αξιωματικός μετά την επίσκεψη στην Αθήνα

Εκπληκτα έμειναν στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ, που επισκέφθηκαν πριν από λίγο καιρό την Αθήνα για να συνδράμουν τις προσπάθειες της ΕΛΑΣ για την πάταξη της εγκληματικότητας, από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία και κυρίως από την αποσάθρωση της ειδικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία είχε φτάσει σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Εφριξαν με την ΕΛ.ΑΣ. οι Βρετανοί

Σύμφωνα με τη διαπίστωση των Βρετανών, όλη η σύγχρονη υποδομή και το κεφάλαιο που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική Αντιτρομοκρατική με τη συνεργασία της αντίστοιχης υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ και κατόπιν εκπαίδευσης Ελλήνων αστυνομικών από Βρετανούς συναδέλφους τους έχει χαθεί στο διάστημα που μεσολάβησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι σήμερα.

15 επιθέσεις της νέας γενιάς τρομοκρατών από το 2003 μέχρι σήμερα / Αξιωματικοί της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής βλέπουν «συγγένειες» μεταξύ της νέας γενιάς τρομοκρατών στην Ελλάδα και του IRA και εμφ

15 επιθέσεις της νέας γενιάς τρομοκρατών από το 2003 μέχρι σήμερα / Αξιωματικοί της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής βλέπουν «συγγένειες» μεταξύ της νέας γενιάς τρομοκρατών στην Ελλάδα και του IRA και εμφανίζονται επικριτικοί για την προχειρότητα με την οποία έχουν χειριστεί τις σχετικές έρευνες οι Ελληνες συνάδελφοί τους.

«Από τους 400 Ελληνες αστυνομικούς που είχαμε εκπαιδεύσει την περίοδο της συνεργασίας μας στην Ελλάδα για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και κατόπιν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο 12 είναι σήμερα στη θέση τους και υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική», σημειώνει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο ίδιος αξιωματικός αναφέρεται με πολύ θετικούς χαρακτηρισμούς στη συνεργασία που είχαν με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη και τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, Φ. Νασιάκο και Στ. Σύρο.

«Εγχειρίδιο»


Η Σκότλαντ Γιαρντ σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρά την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με την ΕΛΑΣ ύστερα από την εξάρθρωση της 17Ν, δεν έχει πάψει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα στον χώρο της νέας τρομοκρατίας και φαίνεται να παρακολουθεί σχολαστικά τις κινήσεις τόσο του Επαναστατικού Αγώνα όσο και των υπολοίπων μικρότερων ομάδων που έχουν αφήσει κατά διαστήματα την «υπογραφή» τους με διάφορες ενέργειες.

Μάλιστα στελέχη της Σκότλαν Γιαρντ από την επεξεργασία των δεδομένων που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νέα γενιά τρομοκρατών της Ελλάδας μοιάζει να έχει αντιγράψει το «εγχειρίδιο» και τις τακτικές του ΙΡΑ και ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους με αυτόν. Ως παράδειγμα φέρνουν τη διπλή έκρηξη βόμβας έξω από το αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όπου σύμφωνα με αυτή την τακτική οι τρομοκράτες ήθελαν με την πρώτη έκρηξη να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και με τη δεύτερη να υπάρξουν θύματα.

Οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ έχουν εντοπίσει και άλλες ομοιότητες στις επιχειρήσεις των Ελλήνων τρομοκρατών με αυτές του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού, όπως οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και οι επιθέσεις με όπλα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ


Κλείνουν άρον άρον τους φακέλου

Αξιωματικός της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής επισημαίνει ότι η επίθεση εναντίον του ειδικού φρουρού Αμανατίδη, που φρουρούσε το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Κηφισιά, ήταν «βγαλμένη» από το εγχειρίδιο του ΙΡΑ.

Πρόκειται για μια επίθεση που αποδίδεται στον Επαναστατικό Αγώνα, όμως καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της. Γι αυτό τον λόγο και οι Βρετανοί έχουν αρχίσει ήδη να αναζητούν, μέσω πληροφοριοδοτών τους στον ΙΡΑ, αν και κατά πόσον έχει υπάρξει διασύνδεση των Ιρλανδών τρομοκρατών με Ελληνες.

Οι Βρετανοί αξιωματικοί εμφανίζονται επικριτικοί ως προς την επιλογή της Ελληνικής Αστυνομίας να κλείσει τον φάκελο της δολοφονίας Αμανατίδη τρεις μήνες μετά την επίθεση και θεωρούν ότι ίσως από εκεί να βρουν το νήμα για να ξετυλίξουν το νέο κουβάρι της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις της Σκότλαντ Γιαρντ, η νέα γενιά τρομοκρατών στην Ελλάδα στερείται οργάνωσης και ιδεολογικού υπόβαθρου, όπως αυτό που φαινόταν να έχει η 17Ν τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια της δράσης της, γι αυτό τον λόγο όμως θεωρείται και πιο επικίνδυνη.

Τους ζητάμε τώρα να μας οργανώσουν και πάλι...




Χείρα βοηθείας έτεινε και πάλι η Ελληνική Αστυνομία προς τη Σκότλαντ Γιαρντ ύστερα από την εμφανή αδυναμία της να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς όχι μόνο την εγχώρια τρομοκρατία αλλά ακόμα και την εγκληματικότητα και τις ταραχές που ξέσπασαν από τον Δεκέμβριο και μετά. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και υποχρέωσε την ΕΛΑΣ να απευθυνθεί στους Βρετανούς ήταν η επιδρομή κουκουλοφόρων στη Σκουφά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους Βρετανούς έχει ζητηθεί βοήθεια με στόχο για μια ακόμη φορά την αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και τον επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.

Πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε τη χώρα ειδικό κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ στο οποίο συμμετείχαν έμπειρα στελέχη σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής.

Οι Βρετανοί φαίνεται ότι θα δώσουν έμφαση στο να «ξαναχτισθεί» η Αντιτρομοκρατική και να λειτουργεί στα πρότυπα που λειτουργούσε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αντιτρομοκρατική δημιουργήθηκε το 1996 ως ανεξάρτητη υπηρεσία εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, υπαγόμενη απευθείας στον αρχηγό. Τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής της τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα φτωχά. Η προοπτική όμως της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και οι ισχυρές πιέσεις κυρίως από τις ΗΠΑ για εξάρθρωση της 17Ν δημιούργησαν αυξημένες απαιτήσεις από την υπηρεσία, η οποία σταδιακά οργανώθηκε και απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία. Σε αυτό συνέβαλε και η πρώτη συνεργασία με τη Βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ αλλά και η εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών στο εξωτερικό.

Η αποσάθρωσή της άρχισε μετά το 2004 για να εξυπηρετηθούν κομματικά συμφέροντα της νέας διακυβέρνησης και τελικά απογυμνώθηκε απ όλο το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό.

ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου