Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Δεύτερη ευρωκαταδίκη για τα κολέγια

Δεύτερη ευρωκαταδίκη για τα κολέγια

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει τα πτυχία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

▅ Κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε υποκαταστήματα  τραπεζών και εμπορικά καταστήματα
Δεύτερο ευρωσκαμπίλι για τα κολέγια δέχθηκε χθες η χώρα μας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ηΕλλάδα θα είχε την υποχρέωση να αναγνωρίσει τα πτυχία αυτά ακόμα και αν δεν αναγνώριζε τα κολέγια ως εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως έπραξε το καλοκαίρι ο κ. Στυλιανίδης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο νέος Νόμος Στυλιανίδη για τους όρους λειτουργίας των κολεγίων είναι πλέον ευάλωτος σε δικαστικές προσφυγές, αφού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι αναγκαίο να αναγνωρίσει η χώρα μας ως εκπαιδευτικά ιδρύματα τα κολέγια προκειμένου να αναγνωρίσει τα πτυχία τους. Αυτό εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό
ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο νέος Νόμος Στυλιανίδη για τους όρους λειτουργίας των κολεγίων είναι ευάλωτος σε δικαστικές προσφυγές
σύστημα αλλά στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους από το οποίο προέρχεται το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η πρώτη από τις δύο νέες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που είχε υποβάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποφασίσει επί της προσφυγής του αποφοίτου κολεγίου κ. Θ. Γ. Χατζηθανάση, η αίτηση του οποίου να αναγνωριστεί το δίπλωμα οπτικού που είχε λάβει από ιταλικό πανεπιστήμιο κατόπιν παρακολούθησης τμήματος των σπουδών σε ελληνικό συνεργαζόμενο κολέγιο, είχε απορριφθεί από τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς, με τη γνωστή αιτιολογία ότι οι σπουδές έγιναν εν μέρει στην Ελλάδα. Η δεύτερη απόφαση, με την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε δεύτερη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο για τα κολέγια, εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για την ίδια υπόθεση.
Δεν σηκώνει παρερμηνείες
Η απάντηση του Ευρωδικαστηρίου δεν σηκώνει παρερμηνείες: «Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής υποχρεούνται να αναγνωρίζουν το δίπλωμα που έχει χορηγηθεί από αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους και πιστοποιεί την ολοκλήρωση σπουδών που έχουν πραγματοποιηθεί, εν όλω ή εν μέρει, σε φορέα εγκατεστημένο στο κράτος μέλος υποδοχής ο οποίος, δυνάμει της νομοθεσίας του τελευταίου αυτού κράτους μέλους, δεν αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Η μοναδική δυνατότητα ελέγχου των σπουδών αυτού του τύπου που απομένει στη χώρα μας είναι να αξιοποιεί το άρθρο 4 της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, προκειμένου να επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα σε πτυχιούχο κολεγίου, δηλαδή να τον υποχρεώσει σε «πρακτική άσκηση προσαρμογής ή σε δοκιμασία επάρκειας, εφόσον υπάρχει ουσιαστική διαφορά, από άποψη διάρκειας ή περιεχομένου, μεταξύ της εκπαίδευσης που έλαβε ο αιτών και εκείνης που απαιτεί το κράτος μέλος υποδοχής».
«Το άρθρο 16 δεν απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, όπως είχε κάνει και τον Οκτώβριο οπότε με άλλη απόφασή του καταδίκασε τη χώρα μας για την άρνησή της να αναγνωρίσει τα πτυχία αυτά, διευκρινίζει ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν αφορά την περίπτωση των κολεγίων εφόσον αυτά δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον, προχωρά και σε ερμηνεία του ελληνικού Συντάγματος καταλήγοντας ότι, παρά το άρθρο 16, υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Στην Ελληνική Δημοκρατία η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματός της, αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τη διάταξη αυτή δεν συνάγεται εν τούτοις ότι επιβάλλεται η παροχή της παιδείας αποκλειστικώς από το κράτος. Το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει μεν ατομικό δικαίωμα των ιδιωτών να ιδρύουν επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, αλλά ούτε τους απαγορεύει την ίδρυση τέτοιων εκπαιδευτηρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.
Συμπλοκές, συλλήψεις και ζημιές σε καταστήματαΜΕ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ - ενός ενηλίκου και ενός ανηλίκουπροσαγωγές, συμπλοκές, δακρυγόνα και φθορές σε τράπεζες και εμπορικά καταστήματα σημαδεύθηκε το χθεσινό φοιτητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη νομιμοποίηση των κολεγίων. Ο ενήλικος συνελήφθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην οδό Πανεπιστημίου επειδή προκάλεσε φθορές σε εμπορικό κατάστημα. Στην κατοχή του βρέθηκε μια βαριοπούλα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών στην οδό Όθωνος και σε δύο εμπορικά καταστήματα στην οδό Πανεπιστημίου.
Αστυνομικοί, σύμφωνα με καταγγελία διαδηλωτών, συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν νεαρό. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση για να τον απελευθερώσουν. Αστυνομικοί των ΜΑΤ στο μεταξύ είχαν παραταχθεί στη Χαριλάου Τρικούπη και ακολούθησε συμπλοκή. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν με δακρυγόνα και ακολούθησε κυνηγητό.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου