Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Γιατί σήκωσε την... πέτρα η Αλέκα

20081213 Γιατί σήκωσε την... πέτρα η Αλέκα

Η αύξηση των διαρροών από το ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σήμανε συναγερμό στον Περισσό που αποφάσισε να... επιβάλει την τάξη «E» 13/12

Αυτή η κόντρα κρατάει χρόνια... Η εμφύλια διαμάχη στον χώρο της Αριστεράς κρατάει κοντά είκοσι χρόνια (!). Αλλοι ανατρέχουν πολύ πιο πίσω -στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968- και άλλοι αναζητούν τον εμφύλιο στις γραμμές της Αριστεράς, μετά τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ πιο πάνω από αυτά του ΚΚΕ.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πυρά κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ.

Η «Αλλαγή» επίκαιρη και πάλι

Και ξαφνικά ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό

Σενάριο πρόωρων εκλογών

Οι «πράσινες καμπάνες»

Πιστή η ΝΔ στο δόγμα των «παραπλανηθέντων υπουργών»

Ο ηγέτης των μεγάλων «ΝΑΙ» και των ηχηρών «ΟΧΙ»

Η σφοδρή σύγκρουση των τεσσάρων τελευταίων ημερών, με αφορμή τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων», τείνει να εξελιχθεί σε χαρακτήρα ιστορικής ρεβάνς. Ακόμη και αν στην ηγεσία του ΣΥΝ είναι στελέχη που δεν έζησαν τη διάσπαση του Ενιαίου Συνασπισμού και την αποχώρηση σχεδόν της μισής Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ το 1991.

Ετσι κάποιοι μιλούν για «πολιτικά απωθημένα», ενώ άλλοι απαντούν ότι «η γενιά αυτή, δηλαδή η μάχη των "ορθοδόξων" κατά των "αναθεωρητών - οπορτουνιστών" έχει προ πολλού τελειώσει».

Η ραγδαία άνοδος που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ -σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών- και η σταθερότητα που εμφανίζει, δηλαδή πάντα πιο υψηλά ποσοστά από το ΚΚΕ, δίνει ίσως μια εξήγηση γιατί η ηγεσία του Περισσού με σφοδρότητα κρίνει την πολιτική του ΣΥΝ. Στελέχη του Συνασπισμού χαρακτηρίζουν αδιέξοδη τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, η οποία θα έχει κόστος, πολύ δε περισσότερο εάν επαληθευτούν τα δημοσκοπικά ποσοστά, δηλαδή στις επερχόμενες εκλογές βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -από τον Σεπτέμβριο και μετά- αποτυπώνεται μια φυγή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει έως το 10%.

Τα στοιχεία αυτά, λένε στον Συνασπισμό, εξηγούν και τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, που «θέλει να περιχαρακώσει τον χώρο του και να τον αποστειρώσει».

Οι εσωτερικοί συσχετισμοί στον χώρο της Αριστεράς μέχρι σήμερα δεν έχουν ανατραπεί. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο ΣΥΝ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν κοντά στο 5%, το ΚΚΕ πάντα είχε τον πρώτο λόγο.

Υπό την ηγεσία του Αλέκου Αλαβάνου και με την «αριστερή στροφή» του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 5% και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ αμφισβητούνται τα πρωτεία του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, πάντως, σε όλες τις δύσκολες αναμετρήσεις άντεξε κατισχύοντας των «αιρετικών απόψεων» και κατάφερε να έχει σταθερή Κοινοβουλευτική Ομάδα και επιρροή στις λαϊκές τάξεις.

Οι βολές
Για τον Περισσό η σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ αποτελεί «συνεχιστή» των οπορτουνιστικών αντιλήψεων που βλάπτουν το εργατικό κίνημα. Ως εκ τούτου η μάχη είναι καθημερινή και οξεία και αυτό αποτυπώνεται σε όλα τα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, στις δηλώσεις και στις ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα αλλά και των στελεχών του κόμματος.

Σχεδόν σε όλες τις ομιλίες των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα υπήρχαν αναφορές για την πολιτική στάση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι «με το ένα πόδι συζητά τη συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και με το άλλο προβάλλει το «κοστούμι» του «αριστερού ριζοσπάστη».

Οι φράσεις στελεχών του ΚΚΕ και της κ. Παπαρήγα τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα σκληρές κατά του ΣΥΝ, με χαρακτηρισμούς όπως «κόμμα εκ των υστέρων», «μετανοημένοι κομμουνιστές», «επιζήμια παρουσία» με «σκοταδιστικές απόψεις», ενώ εμμέσως είχε χαρακτηρίσει η γ.γ. της ΚΕ τον Αλέξη Τσίπρα -όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΝ- «Κάρλα Μπρούνι» (!).

Πρόσφατα, μάλιστα, η Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρνήθηκε κάθε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν συνεργαζόμασταν, θα μας προπηλάκιζε ο λαός». Ανέφερε, δε, ότι «το πρόγραμμα και η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με του ΠΑΣΟΚ», ότι έχει ίδιες θέσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ενώ για τη θέση για «αριστερή κυβέρνηση» είπε ότι «δεν είναι απεγκλωβισμός, αλλά εγκλωβισμός του λαού σε αυταπάτες».

Η απάντηση του ΣΥΝ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, καθώς κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, ότι προβαίνει σε αστείες εκτιμήσεις, για να σημειώσει με καυστικό τρόπο ότι ο ΣΥΝ δεν γνωρίζει «αν αυτό οφείλεται στην παλινόρθωση του σταλινισμού που επιχειρείται μπροστά στο Συνέδριο του ΚΚΕ».

Κατά καιρούς, ωστόσο, και από την πλευρά του ΣΥΝ υπήρξαν σκληρές αναφορές κατά του Περισσού -στέλεχος του κόμματος είχε χαρακτηρίσει το ΚΚΕ «αυτιστικό κόμμα»- ενώ τον τόνο έδιναν κυρίως στελέχη που πρόσκεινται στην ανανεωτική πτέρυγα.

Ωστόσο στη σφοδρή αντιπαράθεση της τελευταίας εβδομάδας ελάχιστα ενεπλάκη η ανανεωτική πτέρυγα, καθώς τον τόνο έδωσαν στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος», αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ επεσήμαναν, πάντως, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τα απλά μέλη και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ».

Αδιέξοδο
Στο ερώτημα εάν αντιδρούν μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ στη σημερινή στάση της ηγεσίας είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Ωστόσο, η στήριξη των θέσεων του Περισσού ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων» από τον ΛΑΟΣ και κυβερνητικούς κύκλους μάλλον δυσκολεύει την ηγεσία του ΚΚΕ για να πείσει για την ορθότητα των θέσεών της.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, όλα θα κριθούν στις βουλευτικές εκλογές και τότε θα φανεί εάν θα αλλάξουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί στον χώρο της Αριστεράς και εάν θα υπάρξουν αναταράξεις και κλυδωνισμοί. Από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ μάλλον δεν συμφωνεί με τις θέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Πολιτικοί αναλυτές μιλούν τουλάχιστον για ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΚΚΕ που αμφισβητούν εμμέσως πλην σαφώς τις επιλογές του Περισσού.

Παρ όλα αυτά, μία από τις εξηγήσεις που δίδονται για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι ο φόβος ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κίνημα που αναπτύσσεται... Αναφέρουν δε την εμπειρία του «άρθρου 16».

Πώς ξεκίνησαν οι οδομαχίες από την αυλή του Μαξίμου

Πρώτη πέταξε την... πέτρα η Αλέκα Παπαρήγα, προκαλώντας κατάπληξη, καθώς εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου -μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή- απέδωσε τον βαρύτατο χαρακτηρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων».

Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΝ τα στελέχη που άκουσαν την Αλέκα Παπαρήγα δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η ηγεσία του ΚΚΕ σχεδόν ταύτισε το κόμμα τους με τους κουκουλοφόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ της Κυριακής αλλά και την επόμενη μέρα περίμεναν προβοκάτσια στα πρότυπα του Πολύδωρα. Μάλιστα ανέμεναν να υπάρξουν διαρροές από κυβερνητικά στελέχη - πράγμα που έγινε μετά τις δηλώσεις της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κ.

Παπαρήγα, αλλά και ευθείες βολές πρώτα από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η κ. Παπαρήγα, αν και στην πρώτη της δήλωση είπε ότι «δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους» παρά μόνο ότι «χαϊδεύει τα αυτιά τους», συνέχισε τον... «πετροπόλεμο» επαναλαμβάνοντας δύο μέρες μετά ότι η θέση του ΚΚΕ «δεν έγινε εν θερμώ».

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η απάντηση τόσο του Αλέκου Αλαβάνου όσο και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ κατηγόρησε την Αλέκα Παπαρήγα ότι λειτουργεί ως «θλιβερός συκοφάντης» και ότι «ευτελίζει με όσα λέει το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς το οποίο ηγείται».

Οι αψιμαχίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «θλιβερή» την ηγεσία του ΚΚΕ, μίλησε για «παραλήρημα» της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία αναπαράγει την προπαγάνδα της Ακροδεξιάς.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας άφησε υπονοούμενα για τη στάση της κ. Παπαρήγα, καθώς εξέφρασε την απορία τι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή και διάλεξε αμέσως μετά να ενστερνιστεί απόψεις της Ακροδεξιάς. «Αυτά που δεν τολμά να πει η κυβέρνηση τα λέει το ΚΚΕ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, για να προσθέσει ότι «ούτε χαϊδεύουμε τα αυτιά, ούτε υιοθετούμε την πρακτική των καταστροφών, ούτε κάνουμε τους εισαγγελείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι μέσα στα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν «αριστεριστές» και «αντιεξουσιαστές». Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα «Αυγή» δημοσίευσε κείμενο με τίτλο «η Αλέκα Παπαρήγα έκλεισε συμφωνία με τον Καραμανλή και έστειλε το ΠΑΜΕ στην... Κουμουνδούρου».

Αφορμή ήταν η διαδρομή που ακολούθησε το ΚΚΕ στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, η οποία πέρασε έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΝ, μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Οι «γκλοπιές»

Τι είπε η Αλέκα Παπαρήγα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων, βλέποντας μπροστά στην κάλπη μαξιλάρια ή καρέκλες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ομπρέλα κάθε λογής κουκουλοφόρων».

«Αν θα συνεργαζόμασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μας προπηλάκιζε ο λαός».

«Ο ΣΥΝ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το ΠΑΣΟΚ, έχει ίδιες θέσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ».

Οι «μολότοφ»

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας
«Είναι θλιβερό οι ακραίοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που κατευθύνουν αυτή την επιχείρηση, να βρίσκουν συμπαραστάτες στο ΚΚΕ. Αναφέρομαι, βεβαίως, στο παραλήρημα της κ. Παπαρρήγα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου».

«Τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαδιά. Η αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην Αριστερά».

«Η κ. Παπαρήγα δεν ξέρω τι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή, αλλά διάλεξε να στηρίξει την προπαγάνδα την Ακροδεξιάς».

Μάκης Μαϊλλης
«Λοιπόν, πέρα από αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται και το λένε, όχι έτσι όπως το λέμε εμείς ότι χαϊδεύει αυτιά. Εμείς δεν ταυτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις ομάδες. Λέμε όμως ότι τους χαϊδεύει τα αυτιά. Για λόγους δικούς του, ψηφοθηρικούς, έτσι, αλλιώς... αλλά το κάνει».

Γιάννης Γκιόκας
«Ολες τις μέρες βλέπουμε να διαδηλώνουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ οι κουκουλοφόροι. Προσφέρει κάλυψη και προστασία σε αυτό τον μηχανισμό. Δεν αποκλείουμε να καλύπτει ανθρώπους κοινού ποινικού δικαίου».

Α. Αλαβάνος
«Αυτά που ακούστηκαν δυστυχώς από την κυρία Παπαρήγα είναι απόψεις που ακούγονται από τα στελέχη της Ν.Δ. στην επίθεσή τους ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Γ. Δραγασάκης
«Η κ. Παπαρήγα έκανε κάτι που νομίζω ότι θα ντροπιάσει έναν κόσμο του ΚΚΕ. Δεν δείχνεις σε στιγμές μάχης τον διπλανό σου, δείχνεις τον απέναντι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr

Η Αλέκα καλεί στην οδό της αρετής
Με πολιτικούς όρους είναι κατανοητή η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία ΚΚΕ. Ακόμη και η φαιδρή εκτίμηση πως Αλαβάνος - Τσίπρας είναι «κουραμπιέδες» έχει τη λογική της. Είναι μια καθαρή θέση: ο ΣΥΝ «είναι δύναμη στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος» και «εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας». Σύμφωνα με τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο, ο «σοσιαλδημοκρατικός» ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως «ανάχωμα ριζοσπαστικοποίησης» και «σε κρίσιμες φάσεις στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική».

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για εκτιμήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με σκοπό τη μονοπώληση της Αριστεράς. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή όχι.

Τα κόμματα, όμως, δεν προσδιορίζονται από την ιδέα που έχουν τ άλλα κόμματα γι αυτά, αλλά κυρίως από τις θέσεις και τις πρακτικές τους.

Μ αυτό το κριτήριο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχτεί σε κύριο αντίπαλο της κυβέρνησης και της συντηρητικής πολιτικής του δικομματισμού, τουλάχιστον αυτό πιστεύει η πλειονότητα του λαού. Αντί η πραγματικότητα αυτή να οδηγήσει σ' επανεκτιμήσεις την ηγεσία του ΚΚΕ, ως προς το άλλο κόμμα της Αριστεράς, το ΚΚΕ βαδίζει σε δρόμους δύσβατους για τον κοινό αριστερό νου.

Σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα βλέπει τον ΣΥΝ να μην είναι πια καθεστωτικός διαχειριστής, μα εχθρός του «νόμου και της τάξεως». Να έχει ανακηρύξει «σε κίνημα τους κουκουλοφόρους». Να «χαϊδεύει αυτιά» κάτω από κουκούλες, «βλέποντας μπροστά του την κάλπη, ψήφους, καρέκλες, μαξιλάρια»...

Ευθυγραμμισμένη με τους στυλοβάτες του συστήματος και τους μηχανισμούς χειραγώγησης, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αναλαμβάνει να του τραβήξει τ αυτιά για λογαριασμό τους! Ετσι δεν τον καλεί «να σταματήσει να στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική σε μια κρίσιμη φάση», όπως θα ήταν συμβατό με τη λογική των θέσεων του ΚΚΕ. Αλλά σε ομοφωνία με Πολύδωρες, Καρατζαφέρηδες και όλη την «αγία οικογένεια» του συστήματος τον καλεί στην «τάξη»!

Οι Αλαβάνος - Τσίπρας, όμως, είτε ανήκουν στους διαχειριστές και διαφυλάσσουν το σύστημα είτε είναι αντίπαλοί του. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται στη ζώνη της πραγματικότητας. Εκτός κι αν το μέσο που επέλεξαν αυτήν τη φορά στην Ελλάδα των οργισμένων νέων για ν αναχαιτίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας είναι η σύμπραξη με κάθε είδους κουκουλοφόρους! Προφανώς σε συνεννόηση με εγχώρια και διεθνή κέντρα...

ΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ
katsimar@yahoo.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2018792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου