Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Κουκούλα στιs ευθύνεs

Κουκούλα στιs ευθύνεs

«Δεν ανακύπτει υποκειμενική ευθύνη» κατά το πόρισμα της ΝΔ που αθωώνει έναν προς έναν τους «γαλάζιους» υπουργούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ποινικές ευθύνες για 5 εντοπίζει το ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «ναι μεν, αλλά» από ΚΚΕ, ΛΑΟΣ «E» 16/12

Αθωωτικό πόρισμα για τους «γαλάζιους» υπουργούς έβγαλε η ΝΔ, βάζοντας ουσιαστικά «κουκούλα» στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, διαπιστώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι σκάνδαλο δεν υπήρξε ποτέ!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ευθύνη φτάνει στον Καραμανλή

Επιχειρεί να σβήσει τις φωτιές

Εχασαν την εμπιστοσύνη του λαού

«Aνάληψη ευθύνης σημαίνει παραίτηση»

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ευθύνη φτάνει στον Καραμανλή

Επιχειρεί να σβήσει τις φωτιές

«Aνάληψη ευθύνης σημαίνει παραίτηση»

Εξιτήριο για τον Πρόεδρο

Εχασαν την εμπιστοσύνη του λαού

«Κατηγορώ» για ιδιότυπο αντικομμουνισμό

Βηματοδότη έβαλε ο Πρόεδρος

Το πόρισμα της ΝΔ αποτελεί εμπαιγμό όχι μόνο για το περιεχόμενό του (σε 94 σελίδες δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «σκάνδαλο»), αλλά και για τον χειρισμό της υπόθεσης, αφού σε κανένα σημείο δεν περιλαμβάνεται η φράση περί «αντικειμενικών πολιτικών ευθυνών», όπως υποστήριζαν δημόσια βουλευτές της-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

Κουκούλα στιs ευθύνεs

Αντίθετα, η ΝΔ με το πόρισμά της προσφέρει απλόχερα «συγχωροχάρτι» σε νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη, χρησιμοποιώντας την πρωτοφανή θεωρία περί μη «υποκειμενικής ευθύνης» των υπουργών της. Με τον τρόπο αυτό διαγράφει όχι μόνο τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (άδολοι υπουργοί), αλλά και τις καταφανέστατες πολιτικές ευθύνες, τις οποίες υποβαθμίζει στην «πλημμελή» εποπτεία των τομέων αρμοδιότητας υπουργών και υφυπουργών των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μόνο με αυτή την έννοια μπορεί στη συγκεκριμένη υπόθεση να γίνει λόγος για πολιτική ευθύνη τους» είναι το απλοϊκό «γαλάζιο» συμπέρασμα.

Η ΝΔ επιχείρησε χθες να παραπλανήσει την κοινή γνώμη διαρρέοντας εντός και εκτός Εξεταστικής Επιτροπής ότι στο πόρισμά της υπάρχουν αναφορές για «αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες» υπουργών της. Ενδεικτική ήταν η φράση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη εντός της Εξεταστικής (πριν από την κατάθεση του πορίσματος στον πρόεδρο της Βουλής) ότι «εμείς λέμε όχι σε ποινικές ευθύνες, όχι σε υποκειμενικές, ναι στις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες», αλλά και αμέσως μετά εκτός της Εξεταστικής ότι «η ΝΔ είχε τα κότσια να αναγνωρίσει και τις δικές της πολιτικές ευθύνες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από κυβερνών κόμμα».

Προανακριτική για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο, Πέτρο Δούκα, Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Γιώργο Βουλγαράκη προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο Βατοπεδίου όπως είχε γράψει χθες το «Εθνος»

Προανακριτική για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο, Πέτρο Δούκα, Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Γιώργο Βουλγαράκη προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο Βατοπεδίου όπως είχε γράψει χθες το «Εθνος»

«Αθωώσεις»...
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική, αφού στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος «αθωώνονται» πλήρως οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.

Ειδικότερα, για τον Π. Δούκα αναφέρεται ότι «δεν φέρει οποιαδήποτε υποκειμενική ευθύνη» ούτε για την αποδοχή της γνωμοδότησης για την ακύρωση της αναπομπής Φωτιάδη ούτε για τη συναίνεση του δημοσίου να παραιτηθεί της δίκης στη Ροδόπη, αφού δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει την απόφαση.

Το πόρισμα της ΝΔ «αθωώνει» τον Π. Δούκα και τον Ευ. Μπασιάκο, σημειώνοντας πως και οι δύο υπουργοί «ήταν νομικά δεσμευμένοι από τις προηγηθείσες αναγνωρίσεις της κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών», ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Απαλλάσσει τον Θ. Ρουσόπουλο -αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά στον πρώην υπουργό Επικρατείας- σημειώνοντας πως δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη για την ύπαρξη κεντρικού πολιτικού προσώπου, που καθοδήγησε τη διαδικασία των ανταλλαγών και ότι η ταχύτητα της διαδικασίας δεν στηρίζεται σε οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο παρέμβασης πολιτικών προσώπων.

Εμμέσως για τον Αλ. Κοντό επισημαίνεται ότι «συνιστά διαστρέβλωση της πραγματικότητας ο ισχυρισμός ορισμένων ότι ανακύπτει υποκειμενική ευθύνη των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών από τη δήθεν υπογραφή εκ μέρους τους συμβάσεων ανταλλαγών».

Απαλλακτικές αναφορές υπάρχουν ονομαστικά για τον Κ. Κιλτίδη και τον Β. Μαγγίνα, ενώ δεν εμφανίζεται πουθενά το όνομα του Γ. Βουλγαράκη.

Στο πόρισμα της ΝΔ διαπιστώνεται ακόμη πως «δεν προέκυψε ούτε καθ υπόνοια δόλος», συνεπώς δεν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Στην προσπάθειά της, μάλιστα, να απαλλάξει τους δικούς της υπουργούς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν προκύπτει ποινική ευθύνη υπουργών ή υφυπουργών ούτε κατά την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ούτε εκείνη της ΝΔ».

Η ΝΔ κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες που κινούνται «διαχρονικά», ενώ ρίχνει μεγάλο βάρος της ευθύνης στην ΚΕΔ, αλλά και στον ΣΟΕ, σημειώνοντας πως οι φορείς και οι υπηρεσίες που ενεπλάκησαν λειτούργησαν με ελλειμματικό τρόπο.

Το πόρισμα της ΝΔ είναι πρόκληση για την κοινή λογική. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η απευθείας πώληση στη Μονή αντί ανταλλαγών θα είχε πρόσθετα έξοδα, αφού θα απαιτούσε τον διπλό αριθμό συμβολαίων και θα προκαλούσε ιδιαίτερη επιβάρυνση στη λειτουργία της ΚΕΔ, λόγω φόρτου εργασίας! Σε άλλο δε σημείο του πορίσματος οι βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι επιτρέπεται η μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτων που περιβάλλουν αρχαιολογικά μνημεία ή αρχαιολογικούς χώρους.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΑΣΟΚ
Ζητεί Προανακριτική για πέντε υπουργούς

Προανακριτική Επιτροπή για πέντε υπουργούς της ΝΔ, τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη προτείνει στο πόρισμά του το ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπως είχε γράψει χθες το «Εθνος». Το ΠΑΣΟΚ που αποδίδει «ισχυρές ενδείξεις για τέλεση αξιοποίνων πράξεων», κατηγόρησε χθες τη ΝΔ ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών της και ότι με το «αθωωτικό» πόρισμά της επιχειρεί να δραπετεύσει από τη σκληρή πραγματικότητα.

Στο πόρισμα των 144 σελίδων επισημαίνεται πως ενισχύεται καταφανώς η πρόταση που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και Ευ. Μπασιάκο, ενώ με δεδομένη την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί το δημόσιο διαπιστώνεται η ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης σε σχέση με τους Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες, πέραν των πέντε για τους οποίους ζητεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε τέσσερις ακόμη υπουργούς της ΝΔ, τους Γ. Αλογοσκούφη, Κ. Κιλτίδη, Αντ. Μπέζα και Β. Μαγγίνα. Οσον αφορά τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, για τον Γ. Δρυ «δεν τίθεται ζήτημα πολιτικών ευθυνών», ενώ για τον Απ. Φωτιάδη επισημαίνεται ότι «θα τον βάρυνε ευθύνη αν δεν είχε ενεργήσει αποτελεσματικά διά της αναπομπής». Ειδικότερα:

Για τον Θ. Ρουσόπουλο αναφέρεται πως προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι είχε τον συντονισμό της υπόθεσης, ο οποίος συνάγεται από την ταχύτητα των διαδικασιών. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός Επικρατείας στην κατάθεσή του περιέπεσε σε αντιφάσεις.

Για τον Ευ. Μπασιάκο επισημαίνεται πως ήταν εκείνος που ως υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης εξέδωσε απευθείας από το γραφείο του την υπουργική απόφαση «φάντασμα» που έδινε εντολή στην ΚΕΔ για τις ανταλλαγές.

Στον Π. Δούκα το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει μία σειρά από πράξεις και παραλείψεις που αναγνώρισαν στη Μονή την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας, την παραίτηση του δημοσίου από τη δίκη της Ροδόπης και ότι συνυπέγραψε την ΚΥΑ των ανταλλαγών, ενώ είχε υπό την εποπτεία του την ΚΕΔ.

Ο Αλ. Κοντός κατηγορείται κι εκείνος ότι συνυπέγραψε την ΚΥΑ των ανταλλαγών, ήταν υπεύθυνος για την υπηρεσία Πολιτικής Γης μέσω της οποίας έγιναν οι ανταλλαγές, ενώ με πρωτοβουλία του έγινε η συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο.

Στην πρότασή του για Προανακριτική Επιτροπή, το ΠΑΣΟΚ θα συμπεριλάβει και τον Γ. Βουλγαράκη επειδή ως υπουργός Πολιτισμού δεν ενήργησε για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ουρανούπολης που μεταβιβάστηκε στη Μονή.

Για το ΠΑΣΟΚ, ειδική περίπτωση θεωρείται ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας, για τον οποίο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς η απόφασή του περιορίζεται στην ανάκληση των τριών υπουργικών αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα «τα ακίνητα να μην έχουν επιστραφεί και το σκάνδαλο να συνεχίζεται». Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει τη συνολική πολιτική ευθύνη στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Τέλος, στο πόρισμα από λάθος δεν περιελήφθη η παράγραφος σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρεται πως «είναι αρμόδιος να ελέγχει και να κατευθύνει τις ενέργειες των υπουργών, εννέα εκ των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου».

ΠΑΣΟΚ
Στα 402 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

Επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο ήταν η διαδικασία των «αμαρτωλών» ανταλλαγών μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ που εμπεριέχονται στο πόρισμά του, η συνολική ζημιά -σύμφωνα με την εμπορική αξία- φθάνει τα 402 εκατ. ευρώ!

Με βάση τις ορθές αντικειμενικές αξίες, στην πρώτη ομάδα των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα η ζημιά υπολογίζεται σε 35.342.448 ευρώ. Στη δεύτερη ομάδα των ακινήτων σε Μαραθώνα και Γραμματικό η ζημιά φτάνει τα 48.172.608 ευρώ, ενώ για το τρίτο ακίνητο, την Ουρανούπολη, 180.334.149 ευρώ (αγοραία αξία). Σχετικά με το Ολυμπιακό Ακίνητο, η ζημιά υπολογίζεται με βάση το κόστος κατασκευής στα 54.600.000 ευρώ.

Συνολική ζημιά 318.449.205 ευρώ, ενώ με βάση την αγοραία αξία, η τιμή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι διπλάσια της αντικειμενικής, κάτι που δεν θα ήταν μακριά από την πραγματικότητα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η συνολική ζημιά του δημοσίου φτάνει τα 401.964.261 ευρώ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
galanos@parliament.gr

https://mail.google.com/mail/?source=navclient-ff#inbox/11e3f34cadb961fd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου