Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Ετσι βουλιάξατε τα Ταμεία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Στο Δημόσιο αυξάνεται η κακοπληρωμένη εργασία και στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχεί η «μαύρη» ανασφάλεια.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία εκτινάχθηκαν στα ύψη παρά το γεγονός ότι με τον ασφαλιστικό νόμο περιορίστηκαν οι παροχές και μειώθηκαν οι συντάξεις.

Την τελευταία πενταετία 1 στις 4 νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι στον δημόσιο τομέα «από 1 στις 9 την περίοδο του ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με την πολιτική εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Και τι είδους θέσεις; Μπλοκάκια, δηλαδή συμβάσεις έργου και stage, που έχει καταντήσει ανασφάλιστη εργασία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να ήταν εκπαίδευση και όχι 18μηνη "μαύρη" εργασία».

Καθεστώς ημιαπασχόλησης

Από το 2004 και μετά «74.000 περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Από το 2003 έως το 2006 οι συμβάσεις έργου (μπλοκάκια) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αυξήθηκαν κατά 77%. Δηλαδή η αγορά εργασίας σήμερα δεν καταστρατηγεί απλά τους κανόνες αλλά έχει μετατραπεί σε ζούγκλα». Για παράδειγμα, η εισφοροδιαφυγή από 2,5 δισ. που υπολογιζόταν πριν από 5 έτη τώρα αναφέρεται στα 7 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Χαϊδος και Μ. Τιμοσίδης) αναφέρθηκαν και στο κοινωνικό έλλειμμα των Ταμείων αφού οι απώλειες των κλάδων Υγείας από το 2003 μέχρι φέτος αυξήθηκαν κατά 474%, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη μεγεθύνθηκε κατά 120%, οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία εκτοξεύθηκαν στα 11 δισ. ευρώ από 2,7 το 2003 (αύξηση κατά 307%) και τα χρέη των Ταμείων στα νοσοκομεία σημείωσαν αύξηση 417%.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάργηση του stage στο Δημόσιο, τη θέσπιση ενός ετήσιου πολυμορφικού διαγωνισμού για τον δημόσιο τομέα και τους δήμους για όλες τις θέσεις. Με πρόταση νόμου εκπονείται ένα «ειδικό πρόγραμμα όπου θα πιστοποιείται εξάμηνη εκπαίδευση στην εργασία για τους νέους εκείνους που έχουν μεταλυκειακή εκπαίδευση και μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας. Αλλά, αυστηρά για έξι μήνες και μόνο για μια φορά».

Οπως ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου, όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και όλες οι αλλαγές στην απασχόληση πρέπει να έχουν τη ματιά στραμμένη προς τους νέους ανθρώπους. «Δεν νοείται προϋπολογισμός χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη ούτε και χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=62331892

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου