Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Παπάς εδώ, παπάς εκεί, που είναι ο παπάς;

Στον «αέρα» τα δάνεια-τρικ της κυβέρνησης

Χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες περιμένουν μάταια τη χαμηλότοκη δανειοδότηση με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ, καθώς ενώ το μέτρο διαφημίζεται, οι τράπεζες ή δεν παίρνουν αιτήσεις ή τις απορρίπτουν «E» 19/12

Την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» τα χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, το πρόγραμμα βρίσκεται στον... αέρα και αποδεικνύεται περισσότερο ως επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης παρά ως πρόταση ουσίας.

Στον «αέρα» τα δάνεια-τρικ της κυβέρνησης

Ενώ χάος επικρατεί και στις εφορίες, καθώς στα απαραίτητα δικαιολογητικά συμπεριλαμβάνεται βεβαίωση που αδυνατούν να εκδώσουν οι ΔΟΥ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Βερελής κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλογοσκούφη και Φώλια, επισημαίνοντας πως ενώ επικοινωνιακά το πρόγραμμα «τρέχει» (διαφημίσεις σε Τύπο, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης), στην πράξη δεν κινείται.

Αναφέρει ότι οι τράπεζες δεν παραλαμβάνουν ακόμα αιτήσεις ή αν τις δεχτούν τις απορρίπτουν επειδή η επιχείρηση έχει υψηλό δανεισμό, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστες εκείνες που θα δανειοδοτηθούν τελικά.

Και διατυπώνει τα ερωτήματα: αν τα συναρμόδια υπουργεία πρόκειται να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και τροποποιήσεις για να αρθούν οι επιφυλάξεις από τις τράπεζες ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ρευστότητας και αν προτίθενται να καταργήσουν την εισφορά του Ν128 (0,6 της μονάδας) αντί να επιδοτείται από το ΤΕΜΠΜΕ.

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Φώλιας αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους και έχουν τζίρο έως 10 εκ. ευρώ, ενώ για να πάρουν την εγγύηση του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν κερδοφόρες τις 3 τελευταίες χρήσεις.

Οι εγγυήσεις
Το κράτος εγγυάται το 80% του δανείου (το υπόλοιπο 20% παρέχεται χωρίς εγγυήσεις) με επιτόκιο euribor +2,1 μονάδες.

Ωστόσο υπάρχει όρος σύμφωνα με τον οποίο αίρεται η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ αν οι επισφάλειες της τράπεζας υπερβούν το 12% των συνολικών χρηματοδοτήσεων μέσω Ταμείου. Με αποτέλεσμα οι τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστούν να προχωρούν σε ενδελεχή έλεγχο των αιτήσεων.

Ομως και στις εφορίες δημιουργήθηκε κομφούζιο τις τελευταίες μέρες από τη σωρεία αιτημάτων που δέχονται από επιχειρηματίες που ζητούν «βεβαίωση έναρξης εργασιών με όλες της επ αυτής μεταβολές», προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Στον οδηγό προγράμματος (σελίδα 11) του Ταμείου Εγγύησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε όλες τις εφημερίδες, ως απαραίτητο δικαιολογητικό για να γίνει δεκτή η αίτηση της επιχείρησης είναι η προσκόμιση της παραπάνω βεβαίωσης.

Ομως, οι ΔΟΥ αδυνατούν να εκδώσουν την παραπάνω βεβαίωση, με αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία χιλιάδων μικρομεσαίων.

Ετσι θα πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ με την οποία θεσπίστηκε το πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στη δανειοδότηση όλων εκείνων των μικρομεσαίων που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα χαμηλότοκα εγγυημένα δάνεια.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=4750&pubid=2060768

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου