Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Το πρώτο ηλιακό πλοίο

Με τη δύναμη της λιακάδας
Το πρώτο ηλιακό πλοίο βάζει πλώρη για ένα καθαρότερο μέλλον

ΑΠΕ
Στο πάνω τμήμα του Auriga Leader έχουν εγκατασταθεί 328 φωτοβολταϊκά στοιχεία
Τόκιο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Το πρώτο μεγάλο πλοίο που αντλεί από ηλιακούς συλλέκτες μέρος της ενέργειας που χρειάζεται για την κίνησή του απέπλευσε την Παρασκευή από την Ιαπωνία με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων και τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Το Auriga Leader («Αρχηγός Ηνίοχος»), κατασκευασμένα στο ναυπηγείο της Nippon Yusen KK στο Κόμπε, είναι ένα φορτηγό πλοίο σχεδιασμένο για τη μεταφορά έως και 6.400 αυτοκινήτων.

Στο πάνω τμήμα του έχουν εγκατασταθεί 328 φωτοβολταϊκά στοιχεία που μπορούν να παράγουν συνολικά 40 Kilowatt ηλεκτρικού ρεύματος, ισχύς που αρχικά θα καλύπτει μόλις το 0,2% της κατανάλωσης του συστήματος προώθησης του πλοίου. Τα ναυπηγεία ελπίζουν πάντως ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.

Το τεράστιο φορτηγό, μήκους 200 μέτρων, θα χρησιμοποιhθεί αρχικά για εξαγόμενα οχήματα της Toyota, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Nippon Υusen, τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ιαπωνίας, έχει θέσει στόχο να περιορίσει στο μισό την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2010.

Η ναυτιλία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 1,4%-4,5% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=969408

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου