Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

20091112 ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ


Εκτός ελέγχου, μεταφορικώς και κυριολεκτικώς, τέθηκε αυτοβούλως ο κ. Φασούλας. 
Ο κ. Φασούλας αν εκτέθηκε μια φορά για την υπόθεση  της σκανδαλώδους προμήθειας των ρομποτικών κάδων, εκτίθεται διπλά μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραστεργίου.



Ο Δήμαρχος Πειραιά  δεν κρύβει την οργή και την  ενόχλησή του για την Επίτροπο που ελέγχει τις δαπάνες στο  Δήμο Πειραιά αποφεύγοντας όμως να κάνει την παραμικρή νύξη για το θέμα των ρομποτικών κάδων.

Η κ. Καραστεργίου, που θεωρείται υπόδειγμα δημοσίου λειτουργού και εντιμότητας, αρνήθηκε να θεωρήσει τι τιμολόγιο του μισού  και πλέον εκατομμυρίου ευρώ για  την προμήθεια νέων κάδων.

Στην έκθεσή της αναφέρει ότι «δεν έγινε διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης με τη μοναδική προσφέρουσα εταιρεία. Δεν προκύπτει διαπραγμάτευση –  διαβούλευση ως προς την τιμή».

Κόλαφος όμως για  τον κ. Φασούλα είναι η διαπίστωση της Επιτρόπου ότι «η ανωτέρω προμήθεια που είχε ενταχθεί στο ΕΠΠ (έτους 2009) για 10 τεμάχια ρομποτικών κάδων συνολικής αξίας 560.000 ευρώ, δηλαδή για 56.000 ευρώ ο κάθε κάδος, έπρεπε να ματαιωθεί και να γίνει επαναπρογραμματισμός και επανεξέταση της δαπάνης. Όπως προκύπτει από τα συνημμένα δικαιολογητικά, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, η τιμή προσφοράς του μειοδότη επέφερε αύξηση της προϋπολογισθείσης αξίας, ανά ρομποτικό κάδο, πέραν του ποσοστού του 50% της αξίας της προκηρυχθείσας ποσότητας.

Με απλά λόγια  η Επίτροπος είπε στη Δημοτική Αρχή τα εξής :

Πήρατε στο  Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για  προμήθεια 10 κάδων συνολικής αξίας 560.000 ευρώ, δηλαδή 56.000 ο ένας.

Καταφέρατε με τη διαδικασία της απ’ ευθείας  διαπραγμάτευσης να πάρετε 5 κάδους προς 110.000 ευρώ ο ένας. Δηλαδή οι «επιτυχημένοι» διαπραγματευτές της δημοτικής αρχής Φασούλα κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την τιμή κάθε κάδου.

Παράλληλα ο  πρώτος κάδος που είχε αγοραστεί  με διαγωνισμό από τη ΔΕΠΕΠ τον  Ιούνιο του 2008, στοίχισε 44.984 ευρώ.

Τρελές διαφορές δηλαδή.

Μέχρι σήμερα ο  κ. Φασούλας δεν είχε πει λέξη για  όλα αυτά.

Αντίθετα σε συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του  Δήμου Πειραιά (στα πρότυπα του  «Γιάννης κερνάει , Γιάννης πίνει») εξαπολύει επίθεση στην Επίτροπο, προσέξτε όχι για την άρνησή της να εγκρίνει την προμήθεια των κάδων του  μισού εκατομμυρίου ευρώ αλλά για την άρνησή της να επικυρώσει τη δαπάνη των 15.000 ευρώ για το υπαίθριο γυμναστήριο στην Πλατεία Αλεξάνδρας.

Ο κ. Φασούλας επιλέγει την συγκεκριμένη περίπτωση γιατί  προφανώς η άλλη (των κάδων) κάνει …. τζιζ και δεν τον συμφέρει.

Ο Δήμαρχος Πειραιά  αναφερόμενος στην Επίτροπο της καταλογίζει  ότι «μας ακυρώνει συνεχώς αποφάσεις  και δεν κατανοώ γιατί γίνεται  αυτό».

Προφανώς ο  star κ. Φασούλας δεν υπόκειται σε ελέγχους και δεν ανέχεται έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τα όργανα της Πολιτείας.

Μέχρι σήμερα κ. Δήμαρχε μόνο οι off-shore εταιρείες ήταν εκτός ελέγχου, όχι οι δήμοι.


Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Φασούλας αναφερόμενος πάλι στην Επίτροπο λέει :«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δημιουργεί όλα αυτά, αλλά θεωρώ ότι πραγματικά έχουμε επίφαση Δημοκρατίας. Ο λαός του Πειραιά επέλεξε μια συγκεκριμένη δημοτική αρχή, η οποία έχει πρόγραμμα και πάνω σε αυτό βαδίζουμε».

Είναι φανερός  ο εκνευρισμός του Δημάρχου Πειραιά  και ο πανικός που τον διακατέχει από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης τω ρομποτικών κάδων.

Με την επίθεση  που εξαπολύει στην Επίτροπο δείχνει την αλαζονεία και την καθεστωτική νοοτροπία του, δεν δέχεται κανέναν έλεγχο, αρνείται να αποδεχθεί τους όρους και τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης.

Η Επίτροπος  κ. Καραστεργίου κάνει το καθήκον  της.


Αν ο κ. Φασούλας νομίζει ότι παρανομεί η Επίτροπος  ή τον θίγει σε ηθικό επίπεδο  υπάρχουν τρόποι και διαδικασίες  για να αναζητήσει το δίκιο του.

Δεν πρόκειται  όμως να κάνει τίποτα. Γνωρίζει  ότι το άνοιγμα της συζήτησης για τους ρομποτικούς κάδους δεν τον συμφέρει αφού θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα.

Η επίκληση του  προγράμματος που ενέκριναν οι Πειραιώτες και πρέπει να εφαρμόσει είναι  τουλάχιστον ατυχής.

Πρώτον, γιατί  το πρόγραμμα του συνδυασμού του «ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ» έγινε σημαία ευκαιρίες και κουρελόχαρτο τρία χρόνια μετά.

Δεύτερον γιατί  όσο και αν ψάξαμε σε αυτό το πρόγραμμα  πουθενά δεν υπήρχε η δέσμευση προμήθειας ρομποτικών κάδων που  ξεκινούν με τιμή εκκίνησης τις 44.000 ευρώ, ανεβαίνουν στις 56.000 και κατοχυρώνονται στις 110.000.

Εκτός αν υπήρχαν  δύο προγράμματα.

Ένα φανερό για  λαϊκή κατανάλωση και ένα κρυφό, αυτό που βλέπουμε και εφαρμόζεται.

Η υπόθεση όμως έχει και πολιτική διάσταση.

Όσο και αν προσπαθεί  ο κ. Παπανδρέου να πάρει αποστάσεις από τον κ. Φασούλα, ο Δήμαρχος Πειραιά εξελέγη με την υποστήριξη και το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.


Πώς συμβιβάζονται  οι εξαγγελίες για τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο έλεγχο και  τις ανεξάρτητες αρχές με όλα  όσα έκανε η δημοτική αρχή Φασούλα γύρω από τη σκανδαλώδη προμήθεια των ρομποτικών κάδων;

Και πώς συμβιβάζονται  αυτές οι δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου με τη δυσανεξία που εκδηλώνει  ο κ. Φασούλας απέναντι στον έλεγχο της Επιτρόπου;

Μια και ο  Δήμος Πειραιά δεν απαντάει μήπως  μπορεί να δώσει απάντηση το ΠΑΣΟΚ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου