Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

20091119 Το αλφαβητάρι της κλιματικής αλλαγής


Το αλφαβητάρι της κλιματικής αλλαγής



Α Ανταρκτική, Αρκτική: περιοχές του πλανήτη μας στις οποίες αναμένεται μελλοντικά, σύμφωνα με τα μοντέλα κλιματικών αλλαγών, η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης τιμής θερμοκρασίας.


Ανανεώσιμες: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι οι φυσικές πηγές ενέργειας, που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον, που δεν εξαντλούνται και που με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις δύνανται να μετατραπούν σε ηλεκτρική ή θερμική ενέργεια, όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, η γεωθερμία, οι υδατοπτώσεις, η θαλάσσια κυμάτωση. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να αυξήσει την ποσόστωση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επί του συνόλου της κατανάλωσης ενέργειας.


Αέρια του θερμοκηπίου: τα αέρια τα οποία θεωρούνται ότι δημιουργούν με τις αυξημένες συγκεντρώσεις τους στην ατμόσφαιρα το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.


Ακραία καιρικά φαινόμενα: καιρικά φαινόμενα όπως η βροχόπτωση, ο καύσωνας, ο παγετός ή ο άνεμος που εμφανίζονται με ένταση μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη για μια περιοχή.


Αειφορία ή αειφόρος ανάπτυξη: είναι διαδικασία με την οποία ικανοποιούνται οι ανάγκες του παρόντος, χωρίς να υπονομεύονται οι απαιτήσεις των μελλοντικών γενεών.


Β Βιώσιμη ανάπτυξη: η ανάπτυξη που βασίζεται στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.


Βιόσφαιρα: είναι η νοητή σφαίρα η οποία περιβάλλει τον πλανήτη μας και στην οποία υπάρχει ζωή. Η βιόσφαιρα περιλαμβάνει την επιφάνεια της Γης, το έδαφος, τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα.


Γ Γεωθερμία ή γεωθερμική ενέργεια: είναι η θερμική ενέργεια η οποία προέρχεται από τις διεργασίες στο εσωτερικό της Γης και συνήθως από μεγάλο βάθος. Ορισμένες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, έχουν δυνατότητα ενεργειακής αυτάρκειας μόνο από τη γεωθερμία. Στην Ελλάδα υπάρχουν γεωθερμικά πεδία σε περιοχές ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως π.χ. η Νίσυρος.


Δ Διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC): ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organization - WMO) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (United Nations Environment Programme - UNEP) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο σκοπός της επιτροπής είναι η αξιολόγηση της επιστημονικής γνωστικής βάσης και των ερευνών που διεξάγονται για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών.


Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα: είναι η τεχνολογία που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων, με τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από μονάδες εκπομπής ρύπων, και στην υπόγεια αποθήκευσή του.


Ε Ερημοποίηση: η σταδιακή υποβάθμιση από ανθρωπογενείς ή φυσικές αιτίες της καλλιεργήσιμης γης σε ξηρές, ημίξηρες και ύφυγρες περιοχές, με την αντίστοιχη απώλεια των καλλιεργειών.


Ζ Ζώνες κλιματικές: ζώνες παράλληλα του Ισημερινού που χωρίζουν τον πλανήτη ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί σε τροπικές, εύκρατες και πολικές περιοχές.


Η Ηλιακή ενέργεια: είναι η ενέργεια η οποία προέρχεται από την ακτινοβολία του ήλιου και θεωρείται ο κύριος ρυθμιστής του κλίματος. Η ηλιακή με την αιολική ενέργεια θεωρούνται οι πιο διαδεδομένες μορφές ανανεώσιμων πηγών στον πλανήτη και ως εκ τούτου αναπτύσσεται ραγδαία η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών για την εκμετάλλευσή τους.


Θ Θερμοκήπιο ή φαινόμενο του θερμοκηπίου: θεωρείται το φαινόμενο της παγίδευσης ενός μέρους της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια του πλανήτη λόγω της ύπαρξης ενός στρώματος αερίων που εμποδίζουν τη διάχυση της θερμότητας προς την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου τροφοδοτείται από την αύξηση συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.


Ι Ιστορικά κλιματικά στοιχεία: ονομάζονται οι διάφορες, άμεσες ή έμμεσες, γραπτές αναφορές από πολλούς συγγραφείς σε κλιματικά στοιχεία παρελθόντος. Οι αναφορές αυτές σε περιόδους παγετού ή υψηλών θερμοκρασιών μέσω των διαφόρων ιστορικών κειμένων είναι οι πιο αξιόλογες εκτιμήσεις για τους κλιματολόγους σχετικά με τη μεταβολή του κλίματος τα τελευταία 2.000 χρόνια...


Κ Κιότο: πόλη της Ιαπωνίας στην οποία υπεγράφη το 1992 από διάφορες χώρες το Πρωτόκολλο βάσει του οποίου ρυθμίζεται η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και εκπέμπουν τα μεγαλύτερα ποσοστά των αερίων του θερμοκηπίου, δεν έχουν υπογράψει το κείμενο.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=100722





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου