Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

20091116 Βήμα στην κατασκευή του South Stream

Βήμα στην κατασκευή του South Stream

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 07:00

295 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1741730





Η συμφωνία συμμετοχής της Σλοβενίας στο South Stream υπεγράφη από το Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο (δεξιά), και το Σλοβένο ομόλογό του, Ματέι Λαχόβνικ.
Συμφωνία για συμμετοχή της στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream υπέγραψε το Σάββατο η Σλοβενία, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.



Η έγκριση της Σλοβενίας σηματοδοτεί ακόμη μια «νίκη» για το Κρεμλίνο στο να ανταγωνιστεί τα σχέδια κατασκευής του Ναμπούκο, του αγωγού που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω εισαγωγών από τη Ρωσία.



Η συμφωνία με τη Σλοβενία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατασκευή του South Stream, παρόλο που οι υποστηρικτές του -ο ρωσικός «κολοσσός» Gazprom και η ιταλική Eni- χρειάζεται να συγκεντρώσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του έργου.



Το επίσημο έγγραφο υπεγράφη από το Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, και το Σλοβένο ομόλογό του, Ματέι Λαχόβνικ, σε συνάντησή τους στο Νόβο-Ογκάριοβο της Ρωσίας.


Το σχέδιο του South Stream προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.


Η Σλοβενία αποτελεί την πέμπτη χώρα που υπογράφει συμφωνία με τη Ρωσία για συμμετοχή στο South Stream, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία και διέρχεται μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, καταλήγοντας στην Ιταλία.



Η έναρξη των εργασιών κατασκευής του South Stream έχει προγραμματιστεί επισήμως για το 2013, με χωρητικότητα που θα μπορούσε να φθάσει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η Κροατία έχει ζητήσει επίσης να συμπεριληφθεί στο σχέδιο της πορείας του αγωγού.



Εξάλλου, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ενωση ευελπιστούν ότι θα αποτρέψουν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις μέσω της σύναψης συμφωνίας για τη δημιουργία ενός νέου και βελτιωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, στο πλαίσιο της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Στοκχόλμη.



Σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι δύο πλευρές επιθυμούν να μην επαναληφθούν οι διενέξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τα προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ε.Ε.






--
ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟ 2009.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα υπάρχει κάτι νέο στα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ [http://sotsot36.blogspot.com] + στο ΑΡΧΕΙΟ SOTSOT36 [http://arxeio-sotsot36.blogspot.com] + οπωσδήποτε το "η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα" [//bloggerkm2009.blogspot.com]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου