Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

«Ο πρόεδρος είναι νονός»


«Ο πρόεδρος είναι νονός»



Αν και η οριστική αποχώρηση του Τζορτζ Μπους από την προεδρία πέρυσι δημιούργησε αίσθημα ανακούφισης και υψηλών προσδοκιών στη διεθνή κοινότητα, έρχεται τώρα ο διάσημος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι να προειδοποιήσει με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ότι ούτε υπό την προεδρία Ομπάμα υπάρχει προοπτική ουσιαστικών μεταβολών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.


Σε δύο διαλέξεις του από το βήμα της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών (SOAS) στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, ο Τσόμσκι ανέλυσε τα δόγματα που καθορίζουν τα όρια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η γενική αντίληψη που τα διαπερνά είναι ο «νόμος της μαφίας». Πρόκειται για τη «μαφιοποίηση» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κατά την οποία οι κυβερνήσεις λειτουργούν ως «νονοί».


«Ο νονός δεν ανέχεται την ανυπακοή, γι' αυτό και σπεύδει να την συντρίψει ώστε να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η απείθεια δεν είναι λύση» είπε ο Τσόμσκι. Και θύμισε ότι «καθώς ο Ομπάμα εγκαθίστατο στον Λ. Οίκο, η Κοντολίζα Ράις (απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών) προέβλεψε ότι δεν θα παρέκκλινε από τις γραμμές της δεύτερης θητείας Μπους, κι αυτό ακριβώς έχει συμβεί».


Οσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο Ιράκ, στο Ιράν, στη Γάζα, στο Αφγανιστάν ή στο Νταρφούρ του Σουδάν, τεκμηριώνουν κατά τον Τσόμσκι τη «μαφιοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Θεωρώντας «μολυσματική» την απειθαρχία του Ιράν, η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει καταλυτικά από το 1953 μέχρι σήμερα, ανατρέποντας κυβερνήσεις και βασανίζοντας τον ιρανικό λαό με δικτατορίες, κυρώσεις και απειλές. Ο Τσόμσκι σάρκασε και την αμερικανική προπαγάνδα περί της πυρηνικής απειλής του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «οι πιθανότητες να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση το Ιράν είναι οι ίδιες με εκείνες που υπάρχουν να χτυπηθεί η Γη από αστεροειδή».


Οπως οι στρατηγοί του Χίτλερ


Καταπέλτης υπήρξε και στην κριτική του για την εισβολή στο Ιράκ αλλά και τη στάση του Ομπάμα στο ίδιο θέμα. Τονίζοντας ότι η εισβολή είναι «μέγα έγκλημα» κι όχι «στρατηγική χοντροκοπιά», όπως το βαφτίζει η αμερικανική προπαγανδιστική μηχανή και ο σημερινός πρόεδρος. Ο Τσόμσκι δεν δίστασε να πει ότι «τα ίδια έλεγαν και οι στρατηγοί του στον Χίτλερ μετά το Στάλινγκραντ».


Ο αμερικανός διανοητής, που κατά τον λονδρέζικο «Observer» αποτελεί τον «διασημότερο και σκληρότερο επικριτή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», είπε ότι, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν το λεγόμενο Αξίωμα του Θουκυδίδη, κατά το οποίο οι ισχυροί πράττουν κατά βούληση και οι ανίσχυροι από ανάγκη, «οι λαοί σύρονται υπό το κράτος του φόβου». «Τα επιχειρηματικά ΜΜΕ και οι συνεργαζόμενοι διανοούμενοι κάνουν το κοινό να πιστέψει ότι οι ακρότητες των κυβερνήσεων συνιστούν αυτοάμυνα ή ανθρωπιστική παρέμβαση», πρόσθεσε ο Τσόμσκι.


Παρά τη διάχυτη αίσθηση απαισιοδοξίας από τα σχόλια του Τσόμσκι, υπήρξε η τελική του εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει λόγος να απαισιοδοξούμε, αλλά οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές». Ενας ρεαλισμός που πρέπει να οδηγήσει τους λαούς «σε διαρκή ακτιβισμό και διάδοση της αλήθειας». Ο Τσόμσκι υποστήριξε ότι «η έμπρακτη αντίθεση κάνει τη διαφορά», θυμίζοντας ότι αν δεν υπήρχε το διεθνές αντιπολεμικό κλίμα πριν από την εισβολή στο Ιράκ, οι ΗΠΑ θα διέπρατταν μεγαλύτερες βαρβαρότητες, «όπως το έκαναν στο Βιετνάμ με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς με ναπάλμ».


Κλείνοντας, ο Νόαμ Τσόμσκι θύμισε τη φράση «απαισιοδοξία της διανόησης, αισιοδοξία της θέλησης», με την οποία στη δεκαετία του '30 ο Αντόνιο Γκράμσι καλούσε σε δράση τους ιταλούς κομμουνιστές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου