Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

20091116 26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο

26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 07:00

287 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1741736

H Κυπριακή κυβέρνηση όχι απλώς καταδικάζει και καταγγέλλει την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας, αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται για επίτευξη σύντομα, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες -με αφορμή τα 26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο- ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας.



Σε διακηρύξεις τους, τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου επεσήμαναν ότι τώρα είναι η ώρα της συντονισμένης προσπάθειας για εξεύρεση λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για τις μελλοντικές γενιές.



Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι «το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους που είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.» και τόνισε ότι «η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να τερματιστεί».



Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «στην Κύπρο το Διεθνές Δίκαιο καταπατάται επί δεκαετίες με τρόπο απροκάλυπτο και προκλητικό» και έκανε λόγο για «διαρκές έγκλημα κατά της διεθνούς νομιμότητας» το οποίο θα σταματήσει μόνο με μια πραγματικά δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα βάλει οριστικό τέλος.



Απ' την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» δεν ιδρύθηκε για απόσχιση «αλλά για ένωση των δύο λαών», εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε παρέλαση, ενώ τέσσερα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε τέσσερις περιπτώσεις πάνω από την κυπριακή πρωτεύουσα, παραβιάζοντας τον κυπριακό εναέριο χώρο. Στη διάρκεια της παρέλασης υπερίπταντο επίσης πολεμικά ελικόπτερα και άλλα μικρά αεροσκάφη, ενώ έγιναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών κοντά στο Πενταδάκτυλο.



Η Τουρκία εκπροσωπήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος σε ομιλία επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις περί «νέου συνεταιρισμού» και συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου