Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

20091116 Χριστόφιας για βέτο και ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Χριστόφιας για βέτο και ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 07:00

544 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1741755




O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Θεσσαλονίκη,


Προ των ευθυνών τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έθεσε την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως, αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.



Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου δημότη και το Χρυσό Κλειδί της Καλαμαριάς, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση, δεν αρκεί η δική μας θέληση. Χρειάζεται η θέληση και η ειλικρινής προσπάθεια και από την άλλη πλευρά. Το χέρι μας ήταν και παραμένει απλωμένο προς τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αναμένοντας τη δική τους εποικοδομητική ανταπόκριση. Ανταπόκριση αναμένουμε και από την Τουρκία, της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη λύσης», και πρόσθεσε: «Η Τουρκία χρειάζεται να κατανοήσει ότι είναι προς το δικό της συμφέρον αν αποφασίσει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, αφού έτσι θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».



Αναλυτικότερα, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμήνυσε: «Είτε η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της είτε δεν θα μπορεί να συνεχίσει αβρόχοις ποσί την ενταξιακή της πορεία. Αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου.



Δεν θέλουμε και ούτε επιδιώκουμε την τιμωρία της Τουρκίας, αλλά αυτή δεν μπορεί να αγνοεί και να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της και παράλληλα να έχει την απαίτηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και χωρίς συνέπειες την πορεία της».



Ερωτηθείς στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ποια μέτρα πρέπει θα ληφθούν αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, εν όψει της αξιολόγησης της πορείας της από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο, απάντησε ότι τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση, με γνώμονες τη διαφύλαξη των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το στρατηγικό στόχο για επίτευξη λύσης.



Για το ενδεχόμενο να τεθεί βέτο, επισήμανε: «Δεν ξέρω αν υπάρχει βέτο. Τι σημαίνει βέτο; Εμείς μπορεί να πούμε ότι δεν συναινούμε να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια και αυτό να το πουν βέτο. Εμείς δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τον κόσμο ότι, εάν τυχόν η Τουρκία επιμείνει ως το τέλος να μη βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού και να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να περάσει αλώβητη. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να μείνει απαθής. Πρέπει να ληφθούν μέτρα».



Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό μέτωπο για το ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν από τους προκατόχους του, χωρίς κανείς τότε να μιλάει για «κόκκινες γραμμές».



Επιπλέον, επισήμανε ότι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία -όπως διαπιστώνει ο ίδιος- το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει:


«Η ενότητα δυστυχώς υποσκάπτεται από τη συνεχή ισοπεδωτική κριτική, που ορισμένοι καθημερινά προβαίνουν, και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εκτοξεύουν. Ζητήματα που τέθηκαν στην αρχή ακόμα της διαπραγμάτευσης και που δεν είχαν τύχει κριτικής ή έτυχαν χλιαρής κριτικής, σήμερα αναδεικνύονται σε κόκκινες γραμμές και αντικείμενο εξουθενωτικής κριτικής. Αυτό δημιουργεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, που δεν είναι καθόλου βοηθητική».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου