Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Προκλητικός ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ - "Καθίστε να συζητήσετε τις απαιτήσεις της Τουρκίας"


17-11-2009 17:07:53

Πλήρη υιοθέτηση από πλευράς ΝΑΤΟ, δια του Γ.Γ. Φόγκ Ρασμούσεν, των τουρκικών επιδιώξεων για συνολική επαναδιαπραγμάτευση Αιγαίου και Κυπριακού και κλήση της Ελλάδας να καθίσει στο τραπέζι για να αντιμετωπίσει τις διαφορές της με την Τουρκία. Δηλαδή να συζητήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αφού η Ελλάδα "δεν διεκδικεί τίποτα" ως γνωστόν. Τα παραπάνω συνέβησαν στη κοινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν. Αφορμή γι αυτή την εξέλιξη, ήταν το τουρκικό βέτο που έχει ασκηθεί στη σύναψη σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. λόγω της Κύπρου και μπλοκάρει την αποστολή που έχουν αναλάβει στο Αφγανιστάν Ευρωπαίοι εκπαιδευτές για την αφγανική αστυνομία, αφού δεν επιτρέπεται στο ΝΑΤΟ να προστατεύει, λόγω του τουρκικού βέτο τους Ευρωπαίους εκπαιδευτές!
Το αποτέλεσμα ήταν να υιοθετήσει πλήρως τις τουρκικές επιδιώξεις ο, έτσι ή αλλιώς φιλότουρκος, ΓΓ του ΝΑΤΟ, Φόγκ Ρασμούσεν και να καλέσει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο (!) για να σταματήσει η δημιουργία προβλημάτων στην Συμμαχία και μάλιστα ζήτησε για τον σκοπό αυτό να συμβάλλουν ενεργά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του βορειοατλαντικού συμφώνου. Παρών στη Σύνοδο και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλος. Το ερώτημα είναι πως αντέδρασε η ελληνική πλευρά....
Αφορμή για τη δήλωση-βόμβα του πολιτικού ηγέτη του ΝΑΤΟ χθες αργά το βράδυ, αποτέλεσε το γεγονός πως η Τουρκία έχει προβάλει βέτο στη σύναψη σχέσεων μεταξύ της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας και της αντίστοιχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να προστατεύσουν την αποστολή των εκπαιδευτών της αφγανικής αστυνομίας που έχει αποστείλει εκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση!
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στις μετακινήσεις τους, αλλά αυτή γίνεται “ad hoc” (για αυτό μόνο το λόγο) από το στρατόπεδό τους προς τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Αφγανών αστυνομικών.
Φυσικά, ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία το έχει πράξει αυτό είναι σχετικά απλός: Η Αγκυρα αναγνωρίζοντας αυτή συμφωνία θα αναγνωρίσει de jure (νομικά) και την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία συμμετέχει στην εν λόγω επιτροπή.
Κάτι τέτοιο εκτός από την αναγνώριση της Κύπρου, θα άνοιγε και το δρόμο για την υποψηφιότητα της Λευκωσίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεδομένο που για την γείτονα θεωρείται “αδύνατον” αν πρώτα δεν υπάρξει αναγνώριση του τουρκοκυπριακού “ψευδοκράτους” ή “συνομοσπονδιακής” επίλυσης του Κυπριακού.
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε δεύτερη μοίρα, συγκριτικά με την "απαίτηση" του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει τις τουρκικές απαιτήσεις. Όπως άλλωστε ζητούσε και με την επιστολή του προς τον Γ.Παπανδρέου, ο Ταγίπ Ερντογάν
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=9630&Itemid=83

Και να θυμηθούμε ότι η Τουρκία δεν ήθελε τον Ρασμούσεν για Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και σταμάτησε τις αρνήσεις της αφού πήρε σημαντικό αντάλλαγμα.
ΣΓΣ




Πιέσεις από ΝΑΤΟ προς Αθήνα, Αγκυρα και... Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 07:00


Πιέσεις προς την Αθήνα, την Αγκυρα, αλλά και την Ε.Ε. άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος και των δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για καλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές λύσεις», τόνισε.
Οι πιέσεις αφορούν από τη μια πλευρά την Τουρκία που δεν επιτρέπει τη σύναψη επίσημων σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε., καθώς δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και από την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες την Κύπρο και την Ελλάδα, που υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., προκαλώντας περαιτέρω ενόχληση στην Αγκυρα.
Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει δυνάμεις της Ε.Ε. που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει «σειρά προτάσεων για την εκλογίκευση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, που ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια συναντά κάποια εμπόδια».
«Σκοπός και επιθυμία μας είναι η Ελλάδα να συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα ενισχύει τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της δράσης των δύο οργανισμών, πάντα με πλήρη σεβασμό στο διακριτό ρόλο και τις διαδικασίες τους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθν. Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν δεν πρόκειται ούτε να ενισχυθεί ούτε -όπως αποφασίστηκε, την περασμένη βδομάδα, στο ΚΥΣΕΑ- να μετακινηθεί από την Καμπούλ.
«Αυτή είναι μια οριστική απόφαση, έχει ανακοινωθεί, ούτως ή άλλως προετοιμάστηκε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, λάβαμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα και την ανακοινώσαμε και στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας εδώ, άρα δεν θα αλλάξει αυτή η απόφαση», είπε ο υπουργός Εθν. Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου