Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

20091113 Οι Ρώσοι πιέζουν για τον South Stream

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 20090 Σχόλια

Οι Ρώσοι πιέζουν για τον South Stream

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενερ γειακής ασφάλειας στις προμήθειες πρώτων υλών κι αυτό διότι αποτελεί «ανοικτή αγορά για τους προμηθευτές» και είναι ανοικτή χώρα διέλευσης αγωγών.

Πάντως, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τάσσεται υπέρ του νέου τρόπου διαχείρισης των διμε ρών σχέσεων με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια». Γι’ αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη οικοδόμησης βιώσιμης συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δυτικής Ευρώπης με έναν «λειτουργικό συμβιβασμό», μέσω του οποίου είναι δυνατή η λειτουργία ενός ασφαλέστερου ενεργειακού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο, η συμμετοχή της χώρας μας στον South Stream θα εξασφαλίσει ακόμη περισσότερο την απρόσκοπτη τροφο δοσία της ελληνικής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο.

Έως το 2013 υπολογίζεται ότι, από τα 7,5 δισ. που θα έχει ανάγκη η Ελλάδα, τα τρία δισ. θα προέρχονται από τη Ρωσία. Ωστόσο, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ίδιες ποσότητες εισάγονται και σήμερα από τον αγωγό που διέρχεται μέσω Βουλγαρίας.

Για επιπλέον ποσότητες ρωσικού αερίου θα πρέπει να κατασκευαστεί άλλη «οδός» κι αυτή μπορεί να είναι μόνον ο αγωγός South Stream. Γι’ αυτό η Gazprom πιέζει την ελληνική πλευ ρά να προωθήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε ο συγκεκριμένος αγωγός να γίνει πραγματικότητα και να λειτουργήσει έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Άλλωστε οι Ρώσοι μάς το έχουν πει με όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία: «Θέλετε αέριο; Έχουμε να σας στείλουμε, αλλά μόνο εάν κατασκευαστεί ο South Stream».

Εν τω μεταξύ, εμείς θα έπρεπε να βιαζό μαστε για να κλείσουμε τη συμφωνία, για να επεκταθεί το ισχύον συμβόλαιο που λήγει το 2016. Διαφορετικά, θα μείνουμε χωρίς αέριο...


www.topontiki.gr/articles/view/1265

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου