Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Όπως πάντα οι φτωχοί πλήττονται περισσότερο.

Την ώρα που θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Τρισέ: Πλησιάζει η στιγμή ανάκαμψης της οικονομίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 07:00

Για πρώτη φορά στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί εφέτος η παγκόσμια οικονομία, με την αξία του χρηματοοικονομικού ενεργητικού σε ολόκληρο τον κόσμο να έχει μειωθεί πέρυσι κατά 50 τρισ. δολάρια, όμως ο διοικητής της ΕΚΤ εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός βλέποντας να πλησιάζει η στιγμή της ανάκαμψης.
Αισιοδοξία Τρισέ για την οικονομία από το ότι τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη έχουν ήδη προεξοφληθεί.
Αισιοδοξία Τρισέ για την οικονομία από το ότι τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί εφέτος για πρώτη φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση θα καταστήσει πιο δύσκολη για φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες την πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση.

Το εμπόριο προβλέπεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα 80 ετών εφέτος, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίσταται η Ανατολική Ασία, όπως αναφέρει η τράπεζα σε έγγραφο που προετοίμασε για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 το Σαββατοκύριακο.

H Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι ο αντίκτυπος στις φτωχότερες χώρες θα είναι σοβαρός, προβλέποντας ότι 129 χώρες αντιμετωπίζουν εφέτος έλλειμμα ύψους από 270 έως 700 δισ. δολαρίων και ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δεν θα είναι εις θέση να καλύψουν ούτε το χαμηλότερο όριο της πρόβλεψης.

Την ίδια στιγμή, έκθεση που καταρτίστηκε από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης επισημαίνει ότι η παγκόσμια κρίση μείωσε την αξία του ενεργητικού στο διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα κατά 50 τρισ. δολάρια πέρυσι - ποσό αντίστοιχο με το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενός έτους - με τις απώλειες στην αναπτυσσόμενη Ασία, που επλήγη περισσότερο από άλλες αναδυόμενες αγορές, να ανέρχονται σε 9,6 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του G10 από τη συνάντηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στη Βασιλεία έστειλαν ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «προσεγγίζει» το σημείο ανάκαμψης, επειδή τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που προήδρευσε των συζητήσεων, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία που επενδυτές και χρηματοοικονομικές αγορές είχαν υποτιμήσει, όμως η πτώση των τιμών εμπορευμάτων και πετρελαίου, τα μέτρα στήριξης των οικονομιών, οι επιτοκιακές μειώσεις και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις να μην εγκαταλείψουν στην τύχη τους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Επίσης, ο Τρισέ αν και δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό τον κίνδυνο αποπληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν σταθερές τις πληθωριστικές προσδοκίες τους.

Στο μεταξύ, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, προειδοποίησε από το Λουξεμβούργο ότι ο σημερινός άνευ προηγουμένου κύκλος επιτοκιακών μειώσεων φθάνει μάλλον στο τέλος του.

Για απότομη πτώση της αμερικανικής οικονομίας μίλησε και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ στην τηλεόραση του CNBC, όμως παραμένει αισιόδοξος μακροπρόθεσμα βλέποντας ανάκαμψη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Αποφασισμένη η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για τη ρευστότητα - 12:27
    * Κίνα: Η κρίση πλήττει την τέχνη - 11:38
    * Γκρίνσπαν: Δεν ευθύνεται η πολιτική της Fed για τη «φούσκα» στα ακίνητα - 09:38
    * UBS: Ζημίες 18 δισ. δολ. το 2008 - 08:38
    * Αντιδράσεις προκαλεί η λίστα της Moody's - 07:00

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/10/1638832.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου