Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

«Εμπόδιο στα Σκόπια η διμερής διαφορά»

Τα ψηφίσματα που υιοθέτησε χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 07:00
Βρυξέλλες

Διμερή διαφορά που δεν πρέπει να παρακωλύει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, θεωρεί το ζήτημα της ονομασίας, ψήφισμα που υιοθέτησε χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Την έκθεση και το 
συνοδευτικό ψήφισμα καταψήφισαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Είναι πρώτη φορά που η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει μια τόσο αρνητική θέση για τη χώρα μας, η οποία ναι μεν δεν δεσμεύει τα κράτη-μέλη, αλλά πολιτικά θα την εκμεταλλευτεί η σκοπιανή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να ορίσει μια ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, καλεί τα Σκόπια και την Αθήνα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος.

Η ολομέλεια εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά την πρόσφατη προσφυγή της πρώτης στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Προειδοποίησε δε ότι, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει επί μακρόν η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών, «παρόμοιες εκκρεμείς διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Η εν λόγω φράση που δεν κατέστη δυνατόν να εξαλειφθεί υποχρέωσε τους Ελληνες ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την έκθεση και το ψήφισμα.

Η Ευρωβουλή αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει η ΠΓΔΜ για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε. Εξέφρασε, όμως, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Τέλος, το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (478 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές) καλεί την ΠΓΔΜ, ως υποψήφιο κράτος-μέλος, να συνεχίσει να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα με τους γείτονές της.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/13/1640423.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου