Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Χ. Κλίντον με την τουρκική ηγεσία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009 07:00


Αναθερμάνθηκαν και πάλι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία κατά την επίσκεψη στην Αγκυρα της Χίλαρι Κλίντον.

Αναβαθμισμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή αποκτά η Τουρκία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και από το γεγονός ότι προανήγγειλε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στη γειτονική χώρα, στο άμεσο μέλλον.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν το θέμα του Ιράκ, σε σχέση με τις κινήσεις των Κούρδων αλλά και τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των αμερικανών στρατευμάτων, σε σχέση με την οποία η Τουρκία εμφανίστηκε «γενικά θετική», η ειρήνη στο Αφγανιστάν και, κυρίως η μεσολάβηση της Άγκυρας στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν.

Σε ό,τι αφορά την επίλυση του Παλαιστινιακού, όπου πρωταγωνιστεί σήμερα η Αίγυπτος, η Ουάσιγκτον, η οποία θεωρεί ως στρατηγικούς εταίρους της στην περιοχή την Τουρκία και το Ισραήλ και ανησυχεί για τη διατάραξη των σχέσεών τους μετά τον πόλεμο στη Γάζα, επεδίωξε να ενισχύσει το μεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Για το Ιράν

Στην επίλυση της κρίσης που έχει να κάνει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα αντιλαμβάνεται, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, διαφορετικά από τον προκάτοχό του- η Ουάσιγκτον ζήτησε τη «βοήθεια» της 'Αγκυρας, η οποία και ανταποκρίθηκε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Ιράν σήμερα, με στόχο «τη δημιουργία μιας καλύτερης συνεννόησης» της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ.

Ο Μπαμπατζάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταφέρει μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι ότι η Τουρκία δεν ενεργεί ως διευκολυντής ή διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η Τουρκία «έχει αποδείξει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν ότι ο διάλογος και η διπλωματία έχουν καίρια σημασία για τη μείωση της έντασης και ότι οι σκληρές δηλώσεις και από τις δυο πλευρές είχαν, μέχρι στιγμής, ισχνά αποτελέσματα».

Η ένταξη στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ουάσιγκτον, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, με βάση τη διζωνική και δικοινοτική λύση.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπογραμμίζεται ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν «να στηριχθεί η επίλυση του Κυπριακού με μια αποδεκτή κι από τις δυο πλευρές λύση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και να αρθεί ο αποκλεισμός που εφαρμόζεται κατά των Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η φετινή χρονιά είναι σημαντική για το Κυπριακό και επεσήμανε ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουν, αφού η διαδικασία στο Κυπριακό, που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας του ''όχι'' της ελληνικής πλευράς, βρίσκεται σε φάση συνομιλιών».

Σε σχέση με το σημείο του ανακοινωθέντος που αναφέρεται στην άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι «οι συνομιλίες στην Κύπρο είναι σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουν οι δυο πλευρές».

Το Αρμενικό

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «διακρίνει τον κίνδυνο» αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενδεχόμενο που, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, γι' αυτό και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μην αναμιχθεί σε αυτή τη διαφορά.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/09/1638354.htm

Για περισσότερα περί Τουρκίας ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Excellent, Obama Greeks, let's all pastel party! Now you Greeks have to stop being so cynical about your muslim brothers and let Albania and Turkey join Europe so you can all party together and racism between you will end! Islam arose via monophysitism from Greek oppression of the Black Man. Even the Jews needed to bring Iranians then Arabs to take back their cities in the seventh century. Justinian embraced superstition in closing the universities and olympics, causing the bubonic plague which led to the birth of Islam. Your Benaki Lousiana Shipping brought over most Black Slaves together with Lehman Alabama Finance. You cynically want to take Palestine just like Macedonia with Trojan Horse Perfidy by distorting history. Heridotage knew Athena was Black but fascist Madoxus adulterated the histories. Do we forget what you did to the Macedonia AME church in Flushing? Religion is just oppresses people as we will make global progress now that superstition-based initiative people are out of office. YOu need to unshackle our ALbanian brothers in Janine, Slavs in Fleurine and Turks in Kozane and Cyprus so we can all party. Our loyal Turkish allies should be allowed eradicate all your Zeus priests from their soil.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει οι Ελληνες να εκτελέσουν την οικογένεια Καρλούτσο οι οποία υποστήριξε τόσο πολύ τον Ομπαμα και διέρρηξε τον Ιάκωβο και βοήθησε Κλίντον να διερίξη Σέρβους και Άρμενος Έπρεπε να ήξερε ότι πρώτοι έπεσαν οι Αρμένιοι, υστέρα οι Σερβοι και μετά η Ελλάδα στους Τούρκους Χωρισμένοι δεν προκοβουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή