Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Θράσος ή βλακεία

Πόντιοs Πιλάτοs για τα χρυσά πούρα

Ανακοίνωση - μνημείο της Εθνικής Ασφαλιστικής που προσπαθεί να δικαιολογήσει τη χλιδάτη ζωή των στελεχών μιλώντας για θεσμοθετημένες δαπάνες«E» 11/3

Παρά τη θύελλα που ξέσπασε από την αποκάλυψη του «Εθνους» για τη μεγάλη ζωή των golden boys με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε η «μαμά» Εθνική Τράπεζα ούτε η «εντολέας» κυβέρνηση άνοιξαν ομπρέλα για να παράσχουν κάλυψη στη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η θυγατρική έμεινε μόνη να εξηγεί τα ανεξήγητα, στη γνωστή λογική του Γ. Βουλγαράκη, «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», και γενικότερα της νέας διακυβέρνησης, «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ»!

Γιατί, όπως αναφέρεται στην απάντηση του Τομέα Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων και σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δ. Παλαιολόγος, «το είδος των δαπανών (σ.σ.: δημοσίων σχέσεων) έχει θεσμοθετηθεί από δεκαετίας και πλέον»! Η επόμενη φράση, όμως, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι δαπάνες αφορούν «μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην εταιρεία και τα όρια δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1999»! Δεν διευκρινίζεται ούτε πόσοι είναι οι δικαιούχοι, ούτε ποιο είναι το ποσό που λαμβάνουν, ούτε με τι παραστατικά το δικαιολογούν!

Πού καταλήγουν
Γιατί μπορεί η εταιρεία να έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως δικαιούται να χορηγεί έξοδα δημοσίων σχέσεων, φιλοξενίας και παραστάσεως, αλλά καλό θα ήταν να ξέρουν όλοι ποια είναι αυτά τα δώρα και σε ποιους καταλήγουν.

Κατόπιν εορτής η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής παραδέχεται πως «οι σημερινές οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν δραστικό περιορισμό των εξόδων» και υποστηρίζει πως «έχει μειώσει τις δαπάνες φιλοξενίας και παραστάσεως κατά 9% το 2008 σε σχέση με το 2007»!

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στην ανακοίνωση συνδέεται η περικοπή των προνομίων κατά... 9% -αν και δεν διευκρινίζονται τα πραγματικά ποσά- με τη μείωση των επαρχιακών καταστημάτων! Τα δώρα μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τις περικοπές θέσεων εργασίας!

Ερωτηματικά γεννούν και οι απαντήσεις που έδωσε στον «Alpha 9,89» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για τα συγκεκριμένα παραστατικά που έφερε στη δημοσιότητα το δημοσίευμα του «Εθνους»:

«Η δαπάνη η συγκεκριμένη, του ενός κουτιού πούρων αξίας 230 ευρώ και η δαπάνη του αναπτήρα 340 ευρώ και τα δύο είναι διαπιστωμένα από μένα τον ίδιο δώρα, τα οποία έχουν γίνει σε μεγάλο συνεργάτη πελάτη της εταιρείας»!

«Για τις γραμματείς, είδα ένα τιμολόγιο 16 ευρώ για μία φούστα και 6 ευρώ για μία πασμίνα. Αυτές οι δαπάνες είναι δαπάνες φιλοξενίας που δικαιούνται στελέχη της εταιρείας να κάνουν»!

«Υπάρχει και το θέμα του συλλόγου με το φαγητό. Δεν υπάρχει τιμολόγιο 7.200 ευρώ. Ανθρωποι του συλλόγου δικαιούνται τον μήνα κάποια χρήματα για έξοδα φιλοξενίας. Αυτά τα μαζεύουν όλα μαζί. Αυτό το 7.200 είναι 10 ατόμων μηνιαίο δικαίωμα χρήσης εξόδων. Δεν είναι κάτι το επιλήψιμο. Δεν είναι προσπάθεια της διοίκησης να δωροδοκήσει τον σύλλογο»!

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία καταγγέλλει με αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος» και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Α. Νικολάου: «Θεωρούμε απαράδεκτο έξοδα δημοσίων σχέσεων που δίνονται σε στελέχη της εταιρείας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη εργασιών να δαπανώνται για ιδία χρήση όπως είναι αγορές ρουχισμού, φούστες, πουκάμισα κ.λπ.

Εχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας τόσο τη μείωση των ιδίων εξόδων όσο και των εξόδων που δημιουργούνται με την επαναπρόσληψη συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται και νέων συμβούλων που δεν θεωρούνται απαραίτητοι»!

Ζητούν έλεγχο
Το σωματείο των εργαζομένων που συνεδρίασε χθες εκτάκτως ζήτησε από την εταιρεία «να κάνει έλεγχο και να διαπιστωθεί ποιος διευθυντής και ποιες ιδιαιτέρες έχουν κάνει αυτά τα πράγματα και να απολυθούν»!

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις από ψαροταβέρνες που πληρώθηκαν από τον λογαριασμό των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής υποστηρίζουν πως δεν έχουν πάει ποτέ στο συγκεκριμένο μαγαζί που έκοψε τις αποδείξεις.

Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι τις προσκόμισαν συνδικαλιστές από την επαρχία, προκειμένου να καλύψουν τα χρήματα που έλαβαν από το ταμείο της επιχείρησης για να παραστούν σε συνεδριάσεις στην πρωτεύουσα.

Η αποκάλυψη του θέματος προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Ο Μ. Καρχιμάκης μίλησε για «ρεσιτάλ απληστίας και σπατάλης την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες» και έκλεισε τις δηλώσεις του με τη μοναδική λέξη που μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα των πολιτών: «Αίσχος»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου