Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Ελληνικό διάβημα για την τουρκική πρόκληση με τη φρεγάτα

Διάβημα προς την Άγκυρα υπέβαλε χθες η ελληνική πλευρά αναφορικά με την προχθεσινή πολύ σοβαρή τουρκική πρόκληση, την εμφάνιση, δηλαδή, της φρεγάτας «Τουρκούτ Ρέις» στο στενό μεταξύ δυτικής Κέας και ακτών της Αττικής, παραβαίνοντας τους κανόνες της αβλαβούς διελεύσεως, που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ακόμα, χθες το βράδυ εκδόθηκε από το ΓΕΝ (και όχι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που προχθές χειριζόταν το συμβάν) δισέλιδη ανακοίνωση, όπου αναλύεται το συμβάν. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, αφού σημειώνονται λεπτομερώς οι προϋποθέσεις αβλαβούς διελεύσεως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνεται ως μία «από τις ουσιαστικότερες υποχρεώσεις των διαπλεόντων από τη χωρική θάλασσα ενός κράτους» η υποχρέωση των ξένων πλοίων «να μην προβαίνουν σε κάθε απειλή ή χρήση βίας κατά της κυριαρχίας της εδαφικής ή της πολιτικής ανεξαρτησίας του παράκτιου κράτους ή, κατά οποιοδήποτε άλλον τρόπο, σε παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου που περιέχονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι «η εν λόγω τουρκική φρεγάτα εκτέλεσε επιτρεπόμενη αβλαβή διέλευση διερχόμενη από το στενό του Καφηρέα (Ν. Άνδρος-Ν. Εύβοια) και μέχρι τη στιγμή που ανέστρεψε την πορεία της στην περιοχή δυτικά-νοτιοδυτικά της νήσου Κέας».

Η υπεύθυνη Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, αφού σημείωσε ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί «καθαρή πρόκληση», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της προσφεύγοντας στους διεθνείς οργανισμούς. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

http://www.apogevmatini.gr/?p=4864

Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου