Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

20091210 Τους πολιτικούς δείχνουν οι Ελληνες για τη διαφθορά

Τους πολιτικούς δείχνουν οι Ελληνες για τη διαφθορά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 580 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753166

Βρυξέλλες

«Μέκκα» της... διαφθοράς είναι η χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο.

Στους επιμέρους τομείς και επαγγέλματα που έχουν σχέση με το Δημόσιο, η πλέον εκτεταμένη διαφθορά καταγράφεται στη δημόσια υγεία, με το 82% των Ελλήνων να δείχνουν με το δάκτυλο τους γιατρούς (του Δημοσίου) και τα «φακελάκια».
Πολιτικοί, γιατροί, υπάλληλοι σε δημόσιες προμήθειες και πολεοδομία, τελωνειακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε διαφθορά, σύμφωνα με την άποψη των Ελλήνων πολιτών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση έγινε σε όλα τα κράτη μέλη το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ είναι η πρώτη που καλύπτει πλήρως το δημόσιο τομέα και γενικότερα την κοινωνία.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει διαφθορά στη χώρα σας, το 98% των Ελλήνων, που είναι το ψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., απάντησε καταφατικά. Μάλιστα, το 96% των Ελλήνων (ψηλότερο ποσοστό επίσης στην Ε.Ε.) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ριζωμένη επίσης πέρα από το εθνικό και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο του δημόσιου τομέα.

Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των Ελλήνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι συμμετέχουν ενεργώς στη διαφθορά, ενώ ως απολύτως αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα για την καταπολέμησή της.

Ειδικότερα, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολιτικοί αποτελούν ενεργό μέρος της διαφθοράς. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρία (76%), ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 57%.

Την ίδια στιγμή οι Ελληνες σε ποσοστό 86% (το ψηλότερο στην Ευρώπη), πιστεύει ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς την έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Στην ερώτηση γιατί «ευδοκιμεί» η διαφθορά στη χώρα σας, η ιεράρχηση των απαντήσεων έδωσε: 52% γιατί δεν καταπιάνονται με την καταπολέμησή της οι πολιτικοί, 41% γιατί υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες, 37% γιατί υπάρχει ατιμωρησία.

Σχετικά με τους επιμέρους τομείς και επαγγέλματα που έχουν σχέση με το Δημόσιο, η πλέον εκτεταμένη διαφθορά καταγράφεται στη δημόσια υγεία, με το 82% των Ελλήνων να δείχνουν με το δάκτυλο τους γιατρούς (του Δημοσίου) και τα «φακελάκια».

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Κύπρος με 65%, ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα είναι 32%.

Στο δημόσιες προμήθειες υπάρχει επίσης μεγάλο «φαγοπότι» σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν. Το 72% πιστεύει ότι κυριαρχεί η διαφθορά στον τομέα αυτό με μέσο όρο στην Κοινότητα 52%. Μόνο οι Κύπριοι μας ξεπέρασαν σε κοινοτικό επίπεδο με 76%.

«Φαγοπότι» υπάρχει και στην πολεοδομία, σύμφωνα με το 72% των Ελλήνων, δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Μάλτα (73%) με μέσο όρο στην Κοινότητα 51%.

Η δικαιοσύνη βρίσκεται κι αυτή στο «στόχαστρο» των Ελλήνων, με το 74% -δεύτερο ψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρία (82%)- να θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στον κλάδο. Ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν μόλις 37%.

Οι τελωνειακοί ακολουθούν, με το 74% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά. Και εδώ πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία (87%).

Ψηλά και οι αστυνομικοί με το 72% των Ελλήνων να απαντάει ότι υπάρχει διαφθορά στην αστυνομία. Τρίτο ψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο και τη Βουλγαρία με μέσο όρο στην Κοινότητα 39%.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Ν.Δ. περί διαφάνειας

«Το συμπέρασμα είναι πλέον κοινό, καθολικό και επιτακτικό. Η Κοινωνία απαιτεί να απαλλαγεί από τα φαινόμενα διαφθοράς, που βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Η οικονομία χρειάζεται δρόμους ανοιχτούς, χωρίς διόδια συναλλαγής.

Ο δημόσιος βίος υποχρεούται να ανατάξει το κύρος του. Και αυτό, μπορεί να το πετύχει μόνο μέσα από την απόλυτη ανταπόκριση στο αυτονόητο: Την εμπέδωση της διαφάνειας παντού.

Με μία φράση: Θέλουμε μία Ελλάδα που δεν έχει σκιές και δεν συμβιβάζεται με το γκρίζο. Μία Ελλάδα με περισσότερο φως.

Αυτή είναι η δέσμευση και το μήνυμά μας για τη σημερινή ημέρα, αλλά και για κάθε ημέρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Διαφθοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου