Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

20091211 Αξονας πιέσεων για το Κυπριακό από ΗΠΑ και Βρετανία

Αξονας πιέσεων για το Κυπριακό από ΗΠΑ και Βρετανία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 07:00
187 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753847

Λονδίνο και Ουάσιγκτον κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους - κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλ. Ντάουνερ και τον ειδικό αντιπρόσωπο Τ. Ζεριχούν- για άσκηση πιέσεων προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, μέχρι τον Ιούνιο.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλ. Ντάουνερ.
Αντιπρόσωποι των δύο χωρών εμφανίστηκαν συντονισμένοι στο ίδιο μήκος κύματος, επιμένοντας στην επόμενη έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, η οποία θα εκδοθεί τον Ιούνιο, να υπάρχουν σαφείς αναφορές σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος να καλύπτει τόσο την περίπτωση της λύσης του κυπριακού προβλήματος, όσο και την αντίθετη περίπτωση.

Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε «σαφείς τις προθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να ασκήσουν πιέσεις για ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο». Όπως είπε, οι αντιπρόσωποι των δύο αυτών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισαν ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον και ότι θα πρέπει εντός εβδομάδων και μηνών να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης».

Από την άλλη, οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Γαλλίας σύστησαν την αποφυγή πιέσεων και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και «να αφεθούν τα μέρη να διαπραγματευτούν με ηρεμία».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου