Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

20091210 Ουρά του ΛΑΟΣ έγινε η ΝΔ στη Βουλή


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=303976&dt=10/12/2009

Ουρά του ΛΑΟΣ έγινε η ΝΔ στη Βουλή

Υπαναχώρησε από την υποστήριξη στις ρυθμίσεις για τις φυλακές υπό την πίεση του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη

Πίσω από τον ΛΑΟΣ «σύρθηκε» χθες στη Βουλή η ΝΔ, η οποία, επιβεβαιώνοντας όσους προέβλεπαν τη «δεξιά στροφή» υπό την ηγεσία του κ. Αντ. Σαμαρά, υιοθέτησε εκ των υστέρων τη σκληρή γραμμή στη σωφρονιστική πολιτική που χάραξε το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη , υπερψηφίζοντας πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που υπέβαλαν οι «συγκάτοικοι» της δεξιάς «πολυκατοικίας».

Η κινδυνολογία των βουλευτών του ΛΑΟΣ ότι «στρατιές εμπόρων ναρκωτικών θα αφεθούν ελεύθεροι» με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών βρήκε πρόσφορο έδαφος στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ενώ αρχικώς είχε συμφωνήσει με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις στη συνέχεια υπαναχώρησε, παρά το γεγονός ότι παρόμοια ρύθμιση είχε προ μηνών εισηγηθεί στη Βουλή ο τέως υπουργός κ. Ν. Δένδιας. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε συμφωνήσει με την επίμαχη τροπολογία κατά την προ εβδομάδος συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ χθες ετάχθη μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που απείχαν από την ψηφοφορία την οποία προκάλεσε ο ΛΑΟΣ και κατέληξε με υπερψήφιση της τροπολογίας από 163 του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 82 «όχι» (ΝΔ ΛΑΟΣ) και πέντε «παρών» (ΚΚΕ). Το πλέον εντυπωσιακό ίσως στοιχείο της χθεσινής πρώτης «μετωπικής» αντιπαράθεσης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου είναι ότι ακόμη και όταν ο υπουργός κ. Χ. Καστανίδης προέβη σε σειρά ουσιωδών αλλαγών επί του περιεχομένου της τροπολογίας, ενσωματώνοντας και προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα «γαλάζια» στελέχη, ανατρέποντας την κοινοβουλευτική τάξη, άφηναν πρώτα να εκφραστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ και ακολουθούσαν εκείνοι. Ο κ. Καστανίδης εισηγήθηκε ειδικές ρυθμίσεις για την υφ΄ όρων απόλυση καταδικασμένων για εμπορία ναρκωτικών, ορίζοντας: Πρώτον, ότι οι ισοβίτες αυτής της κατηγορίας δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης προτού συμπληρώσουν 20ετή πραγματική παραμονή στις φυλακές. Και, δεύτερον, ότι για καταδικασμένους σε μικρότερες ποινές το Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο θα υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης μετά τη συμπλήρωση των 3/5 της ποινής τους θα τους επιβάλλει υποχρεωτικά ειδικούς περιορισμούς. (Μεταξύ των κρατουμένων που εκτίουν δεσμά για εμπορία ναρκωτικών 342 είναι ισοβίτες, 1.028 έχουν καταδικαστεί σε ποινές άνω των 10 ετών και άλλοι 3.500 σε μικρότερες ποινές.) «Γίνεται σαφές έτσι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει απολύτως καμία διευκόλυνση για τους εμπόρους ναρκωτικών, τουναντίον επιβάλλονται ειδικοί περιορισμοί» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μεσολάβησε, όμως, η νέα αρνητική τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρη και αμέσως μετά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης, αν και αναγνώρισε ότι «οι τροποποιήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε ότι «δεν θίγουν την καρδιά του προβλήματος».

Σε πιο οξείς τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι «λάθος κοινωνική ομάδα διάλεξε το ΠαΣοΚ να βγάλει από τη φυλακή», ενώ ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Τζαβάρας - ο οποίος αρχικώς δεν είχε αντιδράσει στην τροπολογία- έκανε λόγο για «τη μελανότερη ρύθμιση των τελευταίων χρόνων».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει «ικανοποίηση» που «η νέα Νέα Δημοκρατία στοιχίζεται με τις θέσεις του ΛΑΟΣ», δηλώνοντας «σίγουρος» ότι «αυτές οι ταυτίσεις θα συνεχιστούν». «Αντί να παρασύρει η πλειοψηφία της "πολυκατοικίας" τη μειοψηφία, έγινε το αντίθετο» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου