Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

20091210 Δοκιμασία για το ευρώ η κρίση στην Ελλάδα

Δοκιμασία για το ευρώ η κρίση στην Ελλάδα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 07:00
366 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753181


Ο Γιόσεφ Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, προειδοποίησε σε πρόσφατο συνέδριο στο Βερολίνο ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση ενδεχομένως να επιδεινωθεί ξανά, αναφερόμενος και στο «προβληματικό παιδί» του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κόσμου: την Ελλάδα.

Ο Ακερμαν δεν είναι ο μόνος, καθώς τελευταίως έχουν επιδεινωθεί οι ανησυχίες για επικείμενη στάση πληρωμής χρέους από την Ελλάδα. Η Ελλάδα ήδη πληρώνει περίπου 2% περισσότερα σε τόκους για το χρέος της απ΄ ό,τι η Γερμανία.

Και σε ένα συνολικό χρέος ύψους 270 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα πληρώσει επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε ετήσιους τόκους απ΄ ό,τι η Γερμανία.

«Το ελληνικό πρόβλημα θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για το ενιαίο νόμισμα», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το BusinessWeek.

Η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει τεράστιο χρέος που θα είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατο να αποπληρώσει. Η ελληνική κυβέρνηση δανείστηκε επί μακρόν περισσότερο από 110% του εγχώριου ΑΕΠ και εάν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα ομόλογά της, θα μπορούσε να επικρατήσει αναστάτωση στις αρχές του επόμενου έτους.

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ ενδεχομένως να υπονομευθεί και ολόκληρη η νομισματική ένωση να δοκιμαστεί σκληρά. Ποιο το όφελος ενός ενιαίου νομίσματος, θα μπορούσαν κάποιοι να διερωτηθούν, εάν κάποιες χώρες-μέλη πληρώνουν το χρέος τους και κάποιες όχι;

Επιπλέον, υπάρχει η απειλή ενός ντόμινο. Εάν μία χώρα-μέλος καταρρεύσει, κερδοσκόποι θα δοκιμάσουν την αντοχή και άλλων αδύναμων χωρών και αυτό θα κατέστρεφε τη νομισματική ένωση.

Εξάλλου, η περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσε να βάλει την ΕΚΤ αλλά και την Ε.Ε. στο εξής δίλημμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της WSJ: ή θα πρέπει να στηρίξουν τη χώρα ή διαφορετικά θα την δουν να αντιμετωπίζει κρίση χρέους.

Το πρώτο θα μπορούσε να ελαττώσει τις πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και το δεύτερο να πλήξει την αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης.

Και το καίριο ερώτημα είναι το εξής: θα μπορούσε μία χώρα μέλος του ευρώ να καταρρεύσει; Οι επενδυτές γνέφουν αρνητικά, καθώς κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τη Γαλλία και τη Γερμανία, πολύ περισσότερο την Ε.Ε. ή την ΕΚΤ να αφήσουν μία χώρα-μέλος να υπονομεύσει την ένωση, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ομως, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα κινδύνου. Το ευρώ και η Ευρωζώνη δεν είναι πανάκεια... Οι χώρες εξακολουθούν να έχουν προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου