Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Αναπτυξιακή «ένεση» 500 εκατ. ευρώ από Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 07:00

Την πρόωρη εκταμίευση προς τα κράτη μέλη κοινοτικών πόρων, οι οποίοι στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κοινοτικό «πακέτο» για την αναχαίτιση της οικονομικής ύφεσης, που θα εγκριθεί αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ «απελευθερώνει» νωρίτερα αναπτυξιακούς πόρους του 2014.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπογράμμιζαν χθες ότι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της κοινοτικής οικονομίας, θα προτείνει τη διάθεση στα κράτη μέλη ενός ποσού που θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία και θα δινόταν κανονικά το 2014.

Με την επιτάχυνση των πληρωμών επαναφέρουμε το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία που την περίοδο αυτή λείπει, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Πολωνέζας Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική, Ντανούτα Χούμπνερ, ο οποίος, όμως, απέφυγε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό των πρόωρων πληρωμών.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη έλαβαν το 2007 και το 2008 προκαταβολή ίση με το 5% των χρημάτων που τους αναλογούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (Περιφερειακό, Κοινωνικό, Ανάπτυξης της Υπαίθρου) και το Ταμείο Συνοχής (χρηματοδοτεί έργα υποδομής στις μεταφορές και το περιβάλλον) την περίοδο 2007-2013. Για το 2009 προβλεπόταν η χορήγηση μιας νέας προκαταβολής 2% μόνο για τα νέα κράτη μέλη, που εντάχθηκαν το 2004 και μετέπειτα.

Μέσω του «πακέτου» που θα εγκρίνει την Τετάρτη η Κομισιόν αυξάνει από 2% σε 4% το ποσό της προκαταβολής για τα νέα κράτη μέλη, ενώ θα δώσει και στα παλαιά κράτη μέλη προκαταβολή μεταξύ 2% και 2,5%. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα αναλογούν από το ΕΣΠΑ 20,3 δισ. ευρώ για την επταετία 2007-2013 μια προκαταβολή της τάξης του 2,5% μπορεί να φτάσει και τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα πρόσθετα αυτά χρήματα θα διατεθούν για την κατασκευή έργων υποδομής, αλλά και για δράσεις με στόχο την επαγγελματική επανένταξη ατόμων που βρέθηκαν στην ανεργία.

ΦΠΑ

Eν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου για φορολογικά θέματα, Λάζλο Κόβατς, δήλωσε χθες με αφορμή την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ότι κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να τροποποιήσει τον κανονικό συντελεστή του ΦΠΑ με την προϋπόθεση ότι δεν θα τον μειώσει κάτω του 15%, που είναι και το ελάχιστο επιτρεπτό όριο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσαν χθες ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία στη μείωση του ΦΠΑ.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

 http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/25/1595944.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου