Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Όμορφος κόσμος ηθικός ... Βατοπεδικά πλασμένος

Το τελευταίο δώρο

Πώς η υπουργική απόφαση Μπέζα ανοίγει τον δρόμο στο Βατοπέδι να κατοχυρώσει τη Βιστωνίδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «E» 30/11

Το τελευταίο της δώρο προς τη Μονή Βατοπεδίου έκανε η κυβέρνηση με την υπουργική απόφαση Μπέζα, η οποία υποτίθεται ότι θέτει το πλαίσιο για την επιστροφή των ανταλλαγέντων ακινήτων στο Δημόσιο.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η υπουργική απόφαση Μπέζα διευκολύνει την πάγια επιδίωξη της Μονής, να οδηγήσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η υπουργική απόφαση Μπέζα διευκολύνει την πάγια επιδίωξη της Μονής, να οδηγήσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομίας αλλά τη σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου όχι μόνο δεν είναι ισχυρή ώστε να δρομολογήσει τις πολυσύνθετες διαδικασίες ακύρωσης των παράνομων ανταλλαγών, αλλά στρώνει και το χαλί στο Βατοπέδι για να προσφύγει συντομότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι το οποίο αποτελεί πάγια στόχευση της ομάδας των νομικών συμβούλων της Μονής.

Δικαστική λύση - εξπρές για την κυριότητα της Βιστωνίδας και με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επιδιώξουν οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου.
Δικαστική λύση - εξπρές για την κυριότητα της Βιστωνίδας και με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επιδιώξουν οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου.

Για μία ακόμη φορά τα όρια μεταξύ μεθόδευσης και αστοχίας είναι τόσο δυσδιάκριτα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή που το σκάνδαλο του Βατοπεδίου κλονίζει την κυβέρνηση, αυτή να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των συμφερόντων της Μονής και όχι του Δημοσίου. Επίσης για μία ακόμη φορά η ουσία φαίνεται ότι βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Τόσο ο ηγούμενος Εφραίμ όσο και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Βατοπεδίου έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι η Μονή θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απειλή αλλά πάγια επιδίωξη των νομικών συμβούλων της Μονής. Φαίνεται δε ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο ήδη από το 2003, το οποίο όμως δεν χρειάστηκε να τεθεί σε εφαρμογή, αφού τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε το 2004 η Ν.Δ. και στήθηκε η φάμπρικα με τις ανταλλαγές.

Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο μοναχός Ευδόκιμος (οικονομικός διαχειριστής του Βατοπεδίου), ο λόγος που η Μονή είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο Ροδόπης ήταν για να αναγνωρίσει την κυριότητά της στη Βιστωνίδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομάδας των δικηγόρων του Βατοπεδίου, μόνο μία δικαστική αναγνώριση από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να βάλει οριστικά τέλος στην αμφισβήτηση των τίτλων κυριότητας (χρυσόβουλλα) που παρουσιάζει η Μονή. Ακόμη θεωρούν ότι το έδαφος για να κερδισθεί η νομική μάχη είναι ευνοϊκότερο στο ΕΔΔΑ παρά σε οποιοδήποτε ελληνικό δικαστήριο. Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται σε αποφάσεις που ήδη έχει πάρει το Δικαστήριο για υποθέσεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι δικηγόροι της Μονής ταυτίζουν με αυτήν του Βατοπεδίου.

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους φαίνεται πάντα να έχουν την ευνοϊκή απόφαση του ΕΔΔΑ για τα Βακούφια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους τίτλους κυριότητας των Μονών, όταν αυτές είχαν προσφύγει το 1987 λόγω του νόμου Τρίτση αλλά και την αναγνώριση μιας σειράς τίτλων μεγαλοτσιφλικάδων της Δυτικής Ευρώπης του Μεσαίωνα, που τους παρομοιάζουν με τα βυζαντινά αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα και τα οθωμανικά φιρμάνια.

Ως εκ τούτου η Μονή έχει κάθε λόγο να εξαντλήσει το συντομότερο δυνατό όλα τα ελληνικά ένδικα μέσα, ώστε κατόπιν να «σπρώξει» την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο συν τοις άλλοις συνήθως η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου είναι ασθενική.

Το μεγάλο κόλπο

  • Η κυβέρνηση επιχειρεί την ανάκτηση των ακινήτων που παραχώρησε στη Μονή όχι με νόμο αλλά με υπουργική απόφαση, κάτι που ευνοεί το Βατοπέδι.
  • Ετσι η Μονή προσβάλλει την απόφαση απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εξαντλεί όλα τα ελληνικά ένδικα μέσα για να προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  • Οι δικηγόροι του Βατοπεδίου εκτιμούν ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αναγνωριστούν τα χρυσόβουλλα ως τίτλοι κυριότητας.

Η απόφαση που έστρωσε το χαλίστη Μονή

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει να φέρει στη Βουλή νόμο αντί της υπουργικής απόφασης για να ανακαλέσει τις παλαιές αποφάσεις, η Μονή δεν θα μπορούσε να τον προσβάλει στο σύνολό του.

Θα μπορούσε να προσβάλλει επιμέρους διοικητικές πράξεις, κάθε φορά και μία διαφορετική, προσφεύγοντας αρχικά στον πρώτο βαθμό της δικαιοσύνης και ακολουθώντας όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια και να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ομως η υπουργική απόφαση Μπέζα έδωσε τη δυνατότητα στο Βατοπέδι να προσφύγει απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε κατόπιν να οδηγήσει την υπόθεση στην Ευρώπη.

Το σκάνδαλο συνεχίζεται, λέει το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης η υπουργική απόφαση «Μπέζα» διευκολύνει τη Μονή στις παραπάνω επιδιώξεις της, ενώ την ίδια στιγμή δεν δρομολογεί καμία διαδικασία για την ανάκτηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Ρόβλιας, «το σκάνδαλο του Βατοπεδίου συνεχίζεται».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι την περασμένη Πέμπτη η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απέρριψε ακριβώς μια τέτοια πρόταση νόμου που έφερε το ΠΑΣΟΚ και η οποία προέβλεπε την ανάκληση:

  • Ολων των διοικητικών πράξεων που αναγνωρίζουν εμπράγματα δικαιώματα της Μονής στη λίμνη Βιστωνίδα
  • Ολων των διοικητικών πράξεων ανταλλαγής ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή
  • Ολων των συμβολαιογραφικών πράξεων των ανταλλαγών
  • Ολων των συμβολαιογραφικών πράξεων με τις οποίες η Μονή μεταβίβασε ακίνητα σε τρίτους

Η ίδια πρόταση διευκρίνιζε ότι όλα τα παραπάνω ακίνητα επανέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Υπηρεσίες
«Δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό»

Αποκαλυπτικοί για την αξία της υπουργικής απόφασης Μπέζα είναι μάρτυρες που καταθέτουν στην Εξεταστική Επιτροπή και έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα.

Η Θεανώ Τσοπνίδου, διευθύντρια πολιτικής γης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Ρόβλια, δήλωσε ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στην υπηρεσία η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και ότι δεν έχει αποσταλεί καμία εντολή, οδηγία ή εγκύκλιος σχετικά με ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επιστροφή των ακινήτων στο Δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της στιχομυθίας μεταξύ του κ. Ρόβλια και της κ. Τσοπνίδου:

Κ.Ρ. Δεν σας έχει έρθει καμία εντολή και εγκύκλιος;

Θ.Τ. Οχι δεν μας έχει έρθει τίποτα

Κ.Ρ. Δεν έχετε κάνει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής ή κάτι άλλο;

Θ.Τ. Οχι βέβαια.

Η ίδια μάρτυρας απάντησε και σε παρόμοιες ερωτήσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Μπουγά.

Ι.Μπ. Εσείς για να κάνετε πρωτόκολλο τι πρέπει να ακολουθήσει;

Θ.Τ. Σε αυτή τη φάση και όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό καθεστώς των ακινήτων αυτών, δεν νομιμοποιούμεθα να κάνουμε καμία ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι με την απόφαση του υπουργού με την οποία έγινε η ανάθεση στην ΚΕΔ, ακολούθησε η υπογραφή των συμβολαίων που μετεγράφησαν. Δηλαδή έφυγαν από την κυριότητα του υπουργείου. Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ 
maroutsis@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=1930768

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου