Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Η Τουρκία σταθερά το ... βιολί της

Σταθερό εμπόδιο σε λύσεις οι τουρκικές αντιλήψεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 07:00
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια.

«Δεν μπορώ να πω ότι η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, καθώς και οι εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του θαλάσσιου πλούτου που έχει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κ. Παπούλιας: Η στάση της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

«Εχω και άλλες φορές ότι η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει μια αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Καρ. Παπούλιας και υπογράμμισε: «Προϋποθέτει ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου. Αρχών που βρίσκονται στο κέντρο του αξιακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω την πρόοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέλος της ζώνης του ευρώ, χώρα με ακμαία οικονομία. Εχει οφέλη από την ευρωπαϊκή της ένταξη, αλλά και η Ευρώπη έχει οφέλη από μία Κύπρο - μέλος της, που ευρίσκεται γεωγραφικά στο στρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής.

Λυπάμαι γιατί τα πλεονεκτήματα της ένταξης δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοί της και ελπίζω σύντομα να αποτελεί παρελθόν η εικόνα της Λευκωσίας, ως της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Δ. Χριστόφιας: Άλλη άποψη έχει ο Ταλάτ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημ. Χριστόφιας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η δική μας επίμονη θέση είναι ότι μιλάμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία. Διαφορετική είναι η άποψη της Τουρκίας και του κ. Ταλάτ. Μιλάνε για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν ένα νέο Συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται.

Ελλάδα και Κύπρος θα επαγρυπνούν, για να διερευνούν συνεχώς τις στρατηγικές και τακτικές της Τουρκίας και τις εκάστοτε βλέψεις της και τους ισχυρισμούς της».

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σήμερα, Πέμπτη, στις 12.30, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. 

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597363.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου