Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

«Μέτρο και λογική» η Μέρκελ

Ανάπτυξη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 07:00

Πιέσεις για προώθηση πιο δραστικών μέτρων στήριξης της οικονομίας δέχεται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους εταίρους της στην Ε.Ε. η γερμανική κυβέρνηση. Η Αγκελα Μέρκελ ωστόσο επιμένει στην απόφασή της να μην προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας εισοδήματος ή του ΦΠΑ

Καλεί μάλιστα και τα άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξει ένας ιδιότυπος διαγωνισμός για το ποιος θα παρουσιάσει το πλέον γενναιόδωρο πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης. «Δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε σε έναν αγώνα δισεκατομμυρίων» τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ υπεραμύνθηκε τα προωθούμενα από την κυβέρνησή της μέτρα, τονίζοντας ότι έχουν «μέτρο και λογική».

Υπό σχεδιασμό βρίσκεται την ίδια ώρα το πακέτο της γαλλικής κυβέρνησης για την τόνωση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού Τύπου, το σχέδιο του Νικολά Σαρκοζί θα ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει άλλωστε δηλώσει ότι θα κυμαίνεται πιθανότατα κοντά στο 1% του ΑΕΠ της χώρας.

Δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ετοιμάζει και η νορβηγική κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη του δοκιμαζόμενου κατασκευαστικού τομέα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της νορβηγικής οικονομίας βυθίστηκαν στο 0,1% το τρίτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία παρουσιάζει αύξηση.

Η Ρουμανία εν τω μεταξύ θα λάβει δάνειο 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, το οποίο θα εκταμιευθεί σε 15 δόσεις έως το 2013 και θα διατεθεί αποκλειστικά σε αναπτυξιακά έργα. Στην Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών επί του επιτοκίου, με το οποίο οι πωλούν οι τράπεζες ξένα νομίσματα στις αγορές χρήματος.

Εκτός Ευρώπης, στην Αργεντινή ανακοινώθηκε πρόγραμμα ύψους 71 δισεκατομμυρίων πέσος (21,5 δισ. δολαρίων) για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην κατασκευαστική βιομηχανία. Στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης βρίσκεται και η Ινδονησία, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει προσεγγίσει την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Παγκόσμια Τράπεζα για δάνειο.

Στο Αμπου Ντάμπι, καθώς η πιστωτική κρίση απειλεί την ανάπτυξη του τομέα ακινήτων, πέντε κρατικές και εισηγμένες εταιρείες προέβησαν στη σύσταση νέου χρηματοπιστωτικού ομίλου. 

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597334.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου