Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

"Χάσιμο χρόνου η προσφυγή στη Χάγη"

Ως «χάσιμο πολύτιμου χρόνου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, την προσφυγή της χώρας του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης17:24

Ως «χάσιμο πολύτιμου χρόνου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, την προσφυγή της χώρας του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, επανέλαβε την άποψη ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, ενώ και στην περίπτωση που η έκβασή της είναι προς όφελος της ΠΓΔΜ, το εν λόγω δικαστήριο δεν διαθέτει μηχανισμούς για την εφαρμογή των αποφάσεών του.

Παράλληλα, ο κ. Τσερβένκοφσκι επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στο Βουκουρέστι η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη μη απόδοση πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ ήταν ομόφωνη και προέκυψε κατόπιν διαβουλεύσεων όλων των χωρών-μελών της, ενώ πουθενά δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα.

Για την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη, ο πρόεδρος της χώρας εκτίμησε ότι με δικαστικές αποφάσεις και με ψήφισμα του ΟΗΕ δεν επιτυγχάνεται ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά «κάτι τέτοιο πραγματοποιείται με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών των δύο αυτών Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της θετικής στάσης της ελληνικής πλευράς».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στις 17 Νοεμβρίου, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ - που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 1995 - εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου