Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΙΟΒΕ: Συνεχής υποχώρηση ζήτησης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008 07:00
1088 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1601332

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Νοέμβριο, καθώς διαμορφώνεται πλέον στις 66,7 μονάδες έναντι 72,9 μονάδων του Οκτωβρίου. O ελληνικός δείκτης ακολουθεί την πορεία των περισσότερων εθνικών δεικτών καθώς σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Ολλανδία, το Νοέμβριο σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό.

Να σημειωθεί επίσης ότι η επίδοση του ελληνικού δείκτη, φέρνει τη χώρα στη 18η θέση μεταξύ των 27, με την Ουγγαρία να καταλαμβάνει τη δυσμενέστερη θέση, παρουσιάζοντας τον Νοέμβριο τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη πανευρωπαϊκά, δηλαδή 44,7 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ-27 και την Ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε νέα ισχυρή υποχώρηση κατά 6,7 μονάδες και κατά 5,1 μονάδες αντίστοιχα, και διαμορφώθηκε στις 70,5 και 74,9 μονάδες, που είναι οι χαμηλότερες τιμές από τον Ιανουάριο του 1985 για την Ε.Ε. και από τον Αύγουστο του 1993 για την Ευρωζώνη.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών αντανακλά μια γενικευμένη δυσαρέσκεια σε όλους τους τομείς. Στη Βιομηχανία, ο δείκτης υποχωρεί αισθητά και στις δύο ζώνες, ενώ και ο δείκτης προσδοκιών στις Υπηρεσίες καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά από την καθιέρωσή του προ δώδεκα ετών. Στο Λιανικό Εμπόριο οι προσδοκίες περιορίζονται περαιτέρω στην Ε.Ε., ενώ παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνεται σημαντική μείωση 4 μονάδων και στις δύο ζώνες. Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα. Ωστόσο βρίσκεται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το μακροχρόνιο μέσο όρο της.

Στην Ελλάδα, όλοι οι δείκτες των επιμέρους οικονομικών τομέων υποχωρούν, και μόνο η καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφανίζει ελαφρά βελτίωση. Η μόνη θετική καταγραφή αφορά τις προσδοκίες για πτώση του πληθωρισμού, ως συνέπεια όμως της συνεχούς υποχώρησης της ζήτησης. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών σημείωσε το Νοέμβριο νέα υποχώρηση, με 76,8 μονάδες έναντι 83,9 τον Οκτώβριο, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ δεκαπενταετίας. Η εξέλιξη αυτή σαφώς εντάσσεται στη γενική τάση υποχώρησης των αντίστοιχων δεικτών στο σύνολο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς εκτός από την Ελλάδα, ιστορικό χαμηλό στη Βιομηχανία σημειώνεται στη Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο, ενώ σε όλες τις χώρες ο δείκτης προσεγγίζει πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι συνέπειες της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας και η αναμενόμενη επιβράδυνση ή και ύφεση αρκετών οικονομιών αντανακλάται έτσι στις επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα αυτόν, με την ελληνική βιομηχανία να μην διαφοροποιείται από τη γενική εικόνα.

Σημαντικά αποδυναμωμένες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες. Οι προβλέψεις για την παραγωγή επηρεάζονται κυρίως από τις αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης, καθώς σχεδόν τέσσερις στις εννέα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τρέχουσες παραγγελίες είναι χαμηλότερες από το κανονικό για την εποχή. Την ίδια πτωτική τάση ακολουθούν και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού, αν και τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων εκτιμώνται από τις περισσότερες επιχειρήσεις ως «κανονικά» για την εποχή.

Οι δυσμενείς συνθήκες πλήττουν έντονα τις προοπτικές για την απασχόληση. Οι επιχειρήσεις που αναμένουν μείωση της απασχόλησης, υπερβαίνουν πλέον σημαντικά όσες αναμένουν αύξηση τους προσεχείς μήνες.

Κατασκευές

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών υποχωρεί σημαντικά και διαμορφώνεται στις 78,7 μονάδες έναντι 90,9 του Οκτωβρίου. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει η επιδείνωση των προβλέψεων των επιχειρήσεων για το επίπεδο εργασιών τους το επόμενο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, καθώς το 1/3 των επιχειρήσεων αναμένει μείωση.

Η χαμηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τις τιμές στον κλάδο να διατηρούν την αρνητική τους τάση, αφού πληθαίνουν το Νοέμβριο οι επιχειρήσεις που διατυπώνουν προσδοκίες μείωσης τιμών (41%) έναντι ενός μόλις 6% που αναμένει αυξήσεις στις τιμές. Σταθερά μόλις το 18% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στην παραγωγική του δραστηριότητα, ενώ όσοι αναφέρουν το αντίθετο, αποδίδουν τα αίτια στη γενική οικονομική κρίση, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και την πίεση για μείωση των τιμών, ιδίως στην περίπτωση των Δημοσίων Έργων (37%), ενώ η ελλιπής χρηματοδότηση (22%) και η χαμηλή ζήτηση (21%) ακολουθούν.

Υπηρεσίες

Σημαντική επιδείνωση κλίματος καταγράφεται και στις Υπηρεσίες, όπου ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διαμορφώνεται στις 84,6 μονάδες από 92,2 τον Οκτώβριο, επίδοση που κινείται κάτω και από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσο όρου του (96,1).

Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, εντονότερη είναι η υποχώρηση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της πορείας της τρέχουσας ζήτησης, οι εκτιμήσεις για την οποία αποκλιμακώνονται έντονα, ενώ αρνητικές είναι οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της, καθώς σχεδόν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν υποχώρησή της το επόμενο διάστημα και οι μισές προβλέπουν σταθερότητα.

Ως εκ τούτου, πλήττονται και οι προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης οι οποίες παραμένουν αρνητικές για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο -7 από -2 τον Οκτώβριο. Από την άλλη πλευρά ενισχύονται οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση των τιμών, σε μια προσπάθεια αντιστροφής της δυσμενούς πορείας της ζήτησης.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης είναι ο μόνος που κινήθηκε ανοδικά το Νοέμβριο στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις -55 μονάδες από -57 μονάδες τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τα οικονομική τους κατάσταση, την κατάσταση της χώρας και την αποταμίευση δεν επιδεινώνονται.

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν αντιδράσει στην κρίση και τα ποσοστά αυτών που διατυπώνουν απαισιόδοξες προβλέψεις διατηρούνται περίπου σταθερά. Αντίθετα το μήνα αυτό η κρίση φαίνεται να τροφοδοτεί αυξημένο φόβο για άνοδο της ανεργίας. Ειδικότερα, οι προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται οριακά το Νοέμβριο.

Παρ' όλα αυτά, παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης, ενώ ακολουθούν η Μάλτα και η Ουγγαρία. Το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης περιορίζεται στο 62,7% (64% τον Οκτώβριο), ενώ το 6% αναμένει βελτίωση ή σημαντική βελτίωση.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο κινούνται ανοδικά, κατά 3 μονάδες, με το 74% (77% τον Οκτώβριο) να είναι λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξο.

Τέλος, ενισχύεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση με το 20% να δηλώνει ότι είναι πιθανόν να αποταμιεύσει εντός του επόμενου έτους, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία επιδεινώνονται οριακά.

Λιανικό εμπόριο


Η νέα πτώση ένδεκα μονάδων στις επιχειρηματικές προσδοκίες του τομέα, φέρνει το δείκτη στις 77,1 μονάδες που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό της 15ετίας. Στην έντονη αυτή υποχώρηση των προσδοκιών συμβάλλουν σχεδόν όλα τα στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις από τις τρέχουσες πωλήσεις είναι για πρώτη φορά το 2008 αρνητικές, ενώ αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις στο επόμενο διάστημα.

Από τις επιμέρους εξελίξεις, σε όλους τους κλάδους, εκτός από τα πολυκαταστήματα, όπου οι προσδοκίες είναι ανοδικές, καταγράφεται υποχώρηση των προσδοκιών, με τα είδη οικιακού εξοπλισμού και τα οχήματα και ανταλλακτικά να πλήττονται εντονότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου