Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Νέες δυναμικές μειώσεις επιτοκίων

Δηλώσεις από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Fed

Μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 07:00

Νέες δυναμικές μειώσεις επιτοκίων αναμένονται τον προσεχή μήνα από ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να εξέλθουν από την ύφεση, ενώ συνεχίζονται οι μειώσεις επιτοκίων και από άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Μείωση των επιτοκίων υπαινίχθη χθες ο Τρισέ.

Η ΕΚΤ ισχυροποίησε χθες τις προσδοκίες της για νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου, καθώς τόσο διαμορφωτές πολιτικής της, όσο και αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν νέα μείωση 50 μονάδων βάσης, η οποία θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 2,75%, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε χθες από το Κάιρο ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει το βασικό επιτόκιό της την προσεχή εβδομάδα εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, σχόλια που συνέπεσαν με την αξιοσημείωτη μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία το Νοέμβριο.

Ο Τρισέ επεσήμανε ότι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθούν το 2009, όμως είπε ότι «θα ήταν καλύτερο να αναμένουμε τα νέα στοιχεία την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν τα οικονομικά δεδομένα στο τέταρτο τρίμηνο θα είναι χειρότερα από το τρίτο». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τρισέ υπαινίσσεται μείωση των επιτοκίων.

Δύο επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο έχουν οδηγήσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης στο 3,25%, το οποίο δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και το 2% το προσεχές έτος εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν. Για περαιτέρω περιθώρια μείωσης των επιτοκίων έκαναν λόγο και οι διαμορφωτές πολιτικής Αξελ Βέμπερ και ο Εβαλντ Νοβότνι.

Την ίδια στιγμή, οι 56 στους 81 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ 24 κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των 75 ή 100 μονάδων βάσης. Επίσης, οι περισσότεροι βλέπουν το επιτόκιο στο 2% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009, στο 1,75% μέχρι το τέλος του δεύτερου και στο 1,5% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ αρχίζουν να εκδηλώνουν ανησυχίες για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και στις ΗΠΑ έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων, βλέποντας το επιτόκιο στο 0,50% το Δεκέμβριο από το 1%. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκιά της για τέταρτη φορά από το Σεπτέμβριο, επιταχύνοντας τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τη χρηματοοικονομική κρίση.

Ετσι, το επιτόκιο δανεισμού και καταθέσεων ενός έτους μειώθηκε 1,08 ποσοστιαία μονάδα, στο 5,58% και 2,52% αντίστοιχα. Σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,75%, προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597323.htm 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου