Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Θα δανειστούμε 53 δισ. ευρώ το 2009

Ο Γ. Αλογοσκούφης προέβλεψε ότι θα έχουμε υπέρβαση στο έλλειμμα, χαμηλότερη ανάπτυξη, ενώ «υποβάθμισε» το κοινωνικό πακέτο                                                                                                 «E» 2/12

Η υπερχρέωση της ελληνικής οικονομίας και οι υπέρογκες ανάγκες για πρόσθετο δανεισμό, σε μια περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται... πανάκριβα, αποτελούν εφιάλτη για την κυβέρνηση. Η Ελλάδα εντός του 2009 θα πρέπει να δανειστεί περί τα 53 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes», βρίσκεται στη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 20,3% του ΑΕΠ.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση ΦΠΑ και φόρων ζητάει ο ΣΕΒ!

Συνταγή εξόδου από την κρίση

«Παρα-διοίκηση στους ελέγχους της αγοράς»

Ομαδικές αγωγές για τραπεζικές χρεώσεις - κτηματόσημο

Στις 16 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων

Φθηνότερες κλήσεις από σταθερά σε κινητά

Περισσότερα αφορολόγητα μπορούν να αγοράζουν οι κοινοτικοί ταξιδιώτες


Μάλιστα, καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν την ελληνική οικονομία υψηλού ρίσκου, το Δημόσιο δανείζεται με επιτόκιο υψηλότερο κατά 170 μονάδες βάσης, σε σχέση με το αντίστοιχο επιτόκιο που δανείζεται η Γερμανία.

Προβληματισμός

Χθες ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο πριν πετάξει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, καθώς διερωτήθηκε αν η Ελλάδα αντέχει να πληρώνει δύο μονάδες πάνω στα επιτόκια σε σχέση με τη Γερμανία.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι θα έχουμε υπέρβαση στο έλλειμμα, χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις και για πολλοστή φορά «υποβάθμισε» το κοινωνικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, λέγοντας πως «δεν αντέχει ούτε η ελληνική κοινωνία αλλά ούτε η ελληνική οικονομία πολιτική με δανεικά».

Επίσης, σημείωσε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να μειωθεί ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι χώρες της Κοινότητας -χθες ήταν η σειρά της Ιταλίας- προχωρούν στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ασθενεστέρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, σήμερα στο Εκοφίν αναμένεται να επικυρωθεί η εξαγγελία του προέδρου της Κομισιόν, κ. Μ Μπαρόζο, για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και να συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «City», δεν απάντησε ευθέως για τα μέτρα κοινωνικής συνοχής που εξετάζει η κυβέρνηση.

«Πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού», αρκέστηκε να πει.

Τόκοι
Ο υπουργός σημείωσε πως η κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα και στις δαπάνες για τους τόκους.

Ανέφερε πως στην παρούσα φάση «επενδυτές ψάχνουν για σιγουριά και όχι για αποδόσεις και χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία πληρώνουν τώρα πολύ υψηλότερα επιτόκια».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, ο υπουργός είπε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει» και γνωστοποίησε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και τουριστικούς φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=4750&pubid=1944838

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου