Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Καυκασία

«Ο Σαακασβίλι προσχεδίαζε τον πόλεμο»
Αποκαλύψεις του γεωργιανού πρώην πρεσβευτή στη Μόσχα για την κρίση στον Καύκασο
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΦΛΙΔΑ Τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο προκάλεσε η κατάθεση του πρώην πρεσβευτή της Γεωργίας στη Μόσχα Ερόζι Κιτσμαρισβίλι ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής στο γεωργιανό Κοινοβούλιο σχετικά με τον πόλεμο του Αυγούστου με τη Ρωσία. Ο κ. Κιτσμαρισβίλι αποκάλυψε ότι- παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου της χώρας του Μιχαήλ Σαακασβίλι πως η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο- ο γεωργιανός πρόεδρος σχεδίαζε την επίθεση στη Ν. Οσετία και στην Αμπχαζία από το 2004.
«Σε μια συνάντηση στην οποία προήδρευε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι το καλοκαίρι του 2004συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκκίνησης μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης στη Ν. Οσετία, αλλά η πλειονότητα των συμμετεχόντων προέβαλλε αντιρρήσεις διότι ο στρατός της χώρας δεν ήταν ακόμη έτοιμος για τέτοια επιχείρηση », είπε ο κ. Κιτσμαρισβίλι.
«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης μού είπαν ότι ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις έδωσαν το πράσινο φως για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ν.Οσετία και στην Αμπχαζία εφέτος το καλοκαίρι », δήλωσε ακόμη στην τρίωρη κατάθεσή του. Ισχυρίζεται επίσης ότι ο πρόεδρος Σαακασβίλι του είχε γνωστοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο τα σχέδιά του να ανακαταλάβει τις επίμαχες περιοχές και του είχε δηλώσει πως σκόπευε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Γεωργίας από την Τιφλίδα στην αμπχαζική πρωτεύουσα Σουχούμι. «Η Ρωσία ήταν έτοιμη για τον πόλεμο, αλλά η γεωργιανή ηγεσία ήταν που ξεκίνησε τη στρατιωτική δράση», κατέληξε.
Oι αποκαλύψεις του δεν έγιναν δεκτές από τη δικομματική επιτροπή και το Κοινοβούλιο με τον καλύτερο τρόπο, διότι θεωρήθηκε ότι η ομιλία του ήταν « πολιτικά στρατευμένη » και « φιλικά προσκείμενη στη ρωσική πλευρά ». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν το μένος αρκετών βουλευτών, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν « ανερυθρίαστο » και « ανεύθυνο », ενώ κάποιος του πέταξε και ένα στυλό. Ο πρώην πρεσβευτής ενδέχεται να κατηγορηθεί για « αμέλεια », διότι « δεν ενημέρωσε το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμακούμενη ένταση στις ρωσογεωργιανές σχέσεις και την προετοιμαζόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Γεωργίας », δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Παάτα Νταβιτάια.
Παρ΄ ότι ουδέποτε υπήρξε διπλωμάτης καριέρας, ο κ. Κιτσμαρισβίλι υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Γεωργίας στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο του 2007 ως τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, οπότε παύτηκε. Ως ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Rustavi 2 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση των Ρόδων το 2003 και βοήθησε τον κ. Σαακασβίλι να ανέλθει στην εξουσία. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία, κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση του πρώην συμμάχου του.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=244875

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου