Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Ποιος θα μας πουλήσει το ... σχοινί

Θα δανεισθούμε 20,3% του ΑΕΠ, με «ποινή» +168 μονάδες βάσης

Βρόχος για την οικονομία ο δανεισμός του Δημοσίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008 07:00

Την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες υλοποίησης του δανεισμού του Δημοσίου στη διάρκεια του 2009 διατυπώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, την ώρα που το ύψος του δανεισμού της Ελλάδας για το επόμενο έτος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι F.T. η Ελλάδα θα δανειστεί το 2009 ποσό ύψους 53 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 20,3% του ΑΕΠ. Στο ποσό των 53 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται οι δανειακές ανάγκες ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, που προκύπτουν από το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τα χρεολύσια και τις καταβολές στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και ποσό 13 δισ. ευρώ που προκύπτει από ομόλογα που θα εκδώσει το Δημόσιο για το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών.

Στη δεύτερη θέση, αλλά με ποσοστό αισθητά χαμηλότερο βρίσκεται η Ιταλία, που θα δανειστεί ποσό 220 δισ. ευρώ, ανερχόμενο στο 13,6% του ΑΕΠ, τρίτη είναι η Ολλανδία με δάνεια ύψους 69,5 δισ. ευρώ ή 11,1% του ΑΕΠ, ακολουθούν οι ΗΠΑ με δάνεια ύψους 1.011 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ, η Γερμανία με 238 δισ. ευρώ, ή 9,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία με 175 δισ. ευρώ ή 8,6% του ΑΕΠ, η Ιρλανδία με 15 δισ. ευρώ, ή 7,8% του ΑΕΠ, η Ισπανία με 80 δισ. ευρώ, ή 7% του ΑΕΠ, η Πορτογαλία με δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, ή 6,9% του ΑΕΠ, το Βέλγιο με 26 δισ. ευρώ ή 6,6% του ΑΕΠ και η Φινλανδία με δανειακές ανάγκες ύψους 6 δισ. ευρώ, ή 3% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σύγκριση με το γερμανικό ομόλογο, διευρύνθηκε ξανά χθες στις 168 μονάδες βάσης. Το δεύτερο υψηλότερο spread είναι της Ιταλίας το οποίο όμως είναι στις 125 μονάδες βάσης, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία με 81 μονάδες βάσης και η Ισπανία με 70 μ.β.

Ο κ. Αλογοσκούφης

Τις τεράστιες δυσκολίες στο δημόσιο δανεισμό παραδέχεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Σε χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό City άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα περιθώρια για παροχές είναι ελάχιστα λόγω του υψηλού χρέους, των μεγάλων δανειακών αναγκών του 2009.

Είπες συγκεκριμένα ότι παρά τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους «κινδυνεύουμε βεβαίως τώρα με την κρίση να έχουμε κάποιες υπερβάσεις στα ελλείμματα, γιατί η κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα και στις δαπάνες για τους τόκους».

Σχολιάζοντας τα υψηλότερα spread που καταβάλλει η Ελλάδα, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «η κρίση σημαίνει ότι οι επενδυτές ψάχνουν για σιγουριά πια και όχι για αποδόσεις. Και χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και κάποιες άλλες χώρες της Ευρωζώνης πληρώνουν τώρα πολύ υψηλότερα επιτόκια. Πρέπει να είμαστε λοιπόν πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι θα κάνουμε. Διότι, δεν αντέχει ούτε η ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε και η ελληνική οικονομία να κάνει πάλι πολιτική με δανεικά. Πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο των αντοχών του Προϋπολογισμού». Επίσης αναρωτήθηκε «μα αντέχει η Ελλάδα να πληρώνει δύο μονάδες πάνω στα επιτόκια σε σχέση με τη Γερμανία;».

Τεκμήρια - μέτρα

Ερωτώμενος για το νέο σύστημα τεκμηρίων που σχεδιάσει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι τα νέα τεκμήρια δεν θα έχουν εφαρμογή στους συνταξιούχους. «Οι συνταξιούχοι θα εξαιρούνται πλήρως από αυτό το σύστημα» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν αφορά και τους μισθωτούς στην πραγματικότητα, διότι με βάση τις δαπάνες που θα καθοριστούν και ξέροντας τι δηλώνουν οι μισθωτοί - ακόμα και οι χαμηλόμισθοι - δεν πρόκειται να τους αφορά αυτό το σύστημα».

Αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και από αυτούς όχι το σύνολο. Υπάρχουν κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα, τα οποία είναι εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο κ. Αλογοσκούφης δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια, επανέλαβε ωστόσο την αντίθεσή του στη μείωση του ΦΠΑ λέγοντας ότι θα είναι χρονοβόρα η διαδικασία έγκρισης από την Ε.Ε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/02/1599660.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου