Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Κάποιος να μας μιλήσει για τη Rexona ....

Σκληρή γλώσσα από τον Α. Βγενόπουλο
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008 07:00
Την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του ομίλου MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συνάψουν «εκεχειρία» και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, για να χαράξουν εθνική στρατηγική, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
O κ. Βγενόπουλος, δεν «χαρίστηκε» σε πολιτικούς αλλά ούτε και σε τραπεζίτες, ασκώντας μάλιστα σκληρότατη κριτική στους «γιαλαντζί καπιταλιστές», κριτική για την οποία καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο, ενώ τόνιζε πως δεν έχει την όποια πολιτική φιλοδοξία.
O αντιπρόεδρος του ομίλου MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος.
Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης του «Money Show», o κ.Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι, μεσούσης της κρίσης, όλα εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η κρατική παρέμβαση. «Ο πολιτικοί έχουν γίνει τα μεγάλα αστέρια παγκοσμίως και οι εξελίξεις κρίνονται από τη δική τους επάρκεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν δεν γίνει σήμερα αυτή η πολιτική υπέρβαση, ο επόμενος δεν θα έχει τι να κυβερνήσει».
Ο κ. Βγενόπουλος, που καταχειροκροτήθηκε για τις τοποθετήσεις του από τους ακροατές, προειδοποίησε για αρνητικές εξελίξεις και αυτό επειδή διεθνώς δεν υπάρχει συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και ο καθένας κάνει «ό,τι θέλει».
Κριτική
Σκληρή κριτική άσκησε ο αντιπρόεδρος της ΜΙG σε κυβερνήσαντες και κυβερνώντες. «Σε αυτό το περιβάλλον» προσέθεσε «η ελληνική οικονομία βρίσκεται πιο αδύναμη από ποτέ. Τα τελευταία 12 χρόνια έχουν γίνει εγκληματικά λάθη και, ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία κρέμεται σήμερα από μια κλωστή [...]. Το κράτος των Αθηνών εδώ και 12 χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και μας έχει παραδώσει ανοχύρωτους στην κρίση», υπογράμμισε.
Σχετικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, ο κ.Βγενόπουλος επανέλαβε την απόφασή του περί μη ένταξης σε αυτό. Οπως είπε, αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τότε, μετά την εφαρμογή του «πακέτου σωτηρίας», το χρέος τους θα έχει φτάσει στο 35% του ΑΕΠ, έναντι 20% σήμερα.
Άλλωστε οι Τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα υποστούν ένα είδος μερικής κρατικοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι η Μarfin - Egnatia Bank δεν έχει ανάγκη τα κονδύλια του πακέτου, αφού «οι μέτοχοί της είναι γνήσιοι καπιταλιστές και όχι καπιταλιστές γιαλαντζί, που όταν δουν τα δύσκολα φωνάζουν τους φορολογούμενους να τους σώσουν».
Διεθνείς κεφαλαιαγορές
Ο κ.Βγενόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν την Ελλάδα κοντά στα τριτοκοσμικά κράτη, αφού στα λεγόμενα «credit default swaps», η χώρα μας βρίσκεται στις 208 μονάδες βάσης, έναντι π.χ, 36 μονάδων για τη Γερμανία.
Απαντώντας σε ερώτηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, σχετικά με το γιατί κάνει διαρκώς δημόσιες τοποθετήσεις, ο κ.Βγενόπουλος απάντησε: «Μιλάω γιατί δεν είμαι πολιτικός και δεν θα γίνω ποτέ ανταγωνιστής των πολιτικών [...] Δεν μπορώ να ακούω κάθε φορά ότι πάω να φτιάξω κόμμα ή να γίνω Μπερλουσκόνι».
Είπε ότι η χθεσινή του ήταν η τελευταία τέτοιου είδους δημόσια εμφάνισή, ενώπιον ακροατηρίου, ενώ συνεχίζοντας την κριτική δήλωσε πώς «στην Ελλάδα δεν είσαι τίποτα αν δεν έχεις ένα διακλαδωμένο επώνυμο» και ότι «αυτός που παίρνει τις αποφάσεις αυτή τη στιγμή, αγνοεί τους πάντες και τα πάντα και κάνει ό,τι θέλει».
Ο κ.Βγενόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι, αντί το κράτος να ζητάει από τις τράπεζες να μειώσουν τα κέρδη τους, θα μπορούσε κάλλιστα να το ζητήσει ...από τον εαυτό του, π.χ., μέσω εταιρειών όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια [HEPr.AT] , όπου το δημόσιο κατέχει το 50%. Τέλος ανακοίνωσε ότι η Marfin ετοιμάζει νέο πρόγραμμα με το σύνθημα «Να κάνουμε τη ζωή λίγο καλύτερη», προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις επιπτώσεις της κρίσης.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/29/1598554.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου